Na današnji dan Novi Sad POSTAO SLOBODNI I KRALJEVSKI GRAD

Vesti Autor: K.C. | 07:06 Sreda, 01 02 2023

Građani Petrovaradinskog šanca otkupili su iznosom od 80.000 tadašnjih forinti, 1748. godine, od carice Marije Terezije status slobodnog i kraljevskog grada i time omogućili razvoj grada Neoplante.

Na današnji dan, 1. februara 1748. godine, Novi Sad je dobio status slobodnog kraljevskog grada ukazom austrijske carice Marije Terezije u kome se navodi:

„Mi, Marija Terezija, Božjom milošću carica rimska a kraljica Ugarske, Češke, Dalmacije, Hrvatske, Slavonije, Rame, Srbije, Galicije, Lodomerije itd. dajemo glasom ovoga pismena na znanje svakome, koga se tiče [...] da taj toliko puta spominjani naš Petrovaradinski kameralni grad, koji leži na drugoj strani Dunava u bačkoj županiji na zemljištu Sajlovo, silom naše kraljevske moći i ugleda iz ranije navedenih razloga [...] učinimo svojim slobodnim kraljevskim gradom i da ga uvrstimo, primimo i upišemo u broj, krug i red ostalih naših slobodnih kraljevskih gradova naše kraljevine Ugarske tako i naših naslednih zemalja, ukidajući mu dosadašnje ime Petrovaradinski Šanac, nađosmo za dobro da se ubuduće zove i da mu naslov bude Neoplanta, mađarski Uj-Videgh, nemački pak Ney-Satz, srpski Novi Sad i bugarski Mlada Loza.“

Nakon proterivanja Turaka pred kraj 17. veka, Austrijanci, čija je ovo bila teritorija, podigli su mostobran oko kog je niklo naselje, pre svega vojnika, nemačkih zanatlija i srpskih trgovaca.

Novonastalo naselje je nazvano Racko (Srpsko) selo, a kasnije Petrovaradinski šanac, da bi – kako se naselje uvećavalo – građani poželeli da imaju slobodu u svom gradu. Sve želje i napori tadašnjeg stanovništva rezultirale su dobijanjem statusa slobodnog i kraljevskog grada Novog Sada.