Foto: srbija.gov.rs

Na platformi „Čuvam te” postavljen upitnik u cilju unapređenja edukativnih programa

Vesti Autor: M.S. | 12:48 Petak, 19 04 2024 Foto: srbija.gov.rs

Vlada Republike Srbije saopštila je danas da je na nacionalnoj platformi za prevenciju nasilja koje uključuje decu „Čuvam te” postavljen upitnik kako bi građani ocenili dostupne programe i predložili teme za predstojeće edukacije radi unapređenja kvaliteta edukativnih programa usmerenih na prevenciju i suzbijanje nasilja koje uključuje decu.

Za samo sedam dana, više od 23.000 građana dalo je predloge na teme obuka u oblasti prevencije i suzbijanja nasilja nad decom, što ukazuje na značaj ove društvene teme i spremnost svih aktera da unaprede stanje u ovoj oblasti.

Prva grupa pitanja u Upitniku odnosi se na prethodna iskustva korisnika koji su učestvovali u obukama i njihovo ocenjivanje, dok je u drugom delu građanima omogućeno da podnose konkretne predloge za nove teme u vezi sa zaštitom od nasilja, diskriminacijom i drugim oblicima rizičnog ponašanja, kako bi rad platforme bio uspešniji i kvalitetniji.

Ocenjivanje i predlozi odnose se na obuke i informativne sadržaje namenjene roditeljima, učenicima i nastavnicima.

Trenutno se na platformi „Čuvam te” nalazi 17 obuka na temu vršnjačkog, digitalnog i porodičnog nasilja. Obrađene su i teme mladi i psihoaktivne supstance i zaštita dece sa smetnjama u razvoju, a do sada je sprovedeno više od 170.000 obuka namenjenih deci, roditeljima i nastavnicima.

Na platformi je takođe omogućena onlajn prijava nasilja putem formulara, kao i mogućnost da se lično prati tok i rešavanje pojedinačnog slučaja na osnovu dodeljenog broja prijave i PIN-a.

Platforma je uspostavljena na inicijativu Vlade i uz podršku Kancelarije za IT i eUpravu, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zdravlja, Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva pravde i Republičkog javnog tužilaštva.