Foto: beograd.rs

Najbržih 150 predškolaca na 28. „Dexyco Dečijem maratonu”

Vesti Autor: K.C. | 17:44 Četvrtak, 18 04 2024 Foto: beograd.rs

Dexyco Dečiji maraton” 28. po redu održaće se u subotu 20. aprila sa početkom u 10.30  časova. Već po tradiciji, Dečiji maraton održaće se u Zoološkom vrtu, na sada već čuvenoj stazi oko slonare u dužini od 230 metara, saopšteno je iz Beogradskog maratona.

Značajna sredstva za pomoć u realizaciji ove manifestacije obezbedio je gradski sekeretarijat za sport i omladinu.

– Beograd nema značajniji sportski događaj od Beogradskog maratona. Dečiji maraton, koji mu prethodi, je za nas podjednako bitan kao i maratonska trka. Želim da verujem da će ovogodišnji Dečji maraton biti najbolje organizovan do sada –  istako je gradski sekretar za sport i omladinu Nikola Penić.

Gradska sekretarka za obrazovanje i dečiju zaštitu Aleksandra Čamagić, izrazila je nadu da će veliki broj roditelja i dece u subotu doći u Beo-zoo vrt da uživa u Dečijem maratonu.

– Direktor Beogradskog maratona ima tu čast i sreću da ima najlepši javni događaj u zemlji. Tokom ovih 28 godina oko pola miliona najmlađih Beograđana je učestvovalo u ovoj manifestaciji. Ove godine biće ih 15 hiljada iz svih 17 gradskih opština. Svi se trudimo da deci od najmlađeg uzrasta razvijamo zdrave životne navike, a uverena sam da ćemo se u subotu lepo zabavati – poručila je Čamagić.

Direktor Beogradskog maratona Darko Habuš izrazio je veliku zahvalnost Gradu Beogradu i svim partnerima na velikoj pomoći i podršci u svim aktivnostima i događajima koje organizuje Beogradski maraton.

– Kako bismo motivisali svu decu, i ovog puta na Dečijem maratonu nagradićemo „Super puža” odnosno najsporijeg takmičara u finalu, a posebno smo ponosni na činjenicu da će i ove godine tri prvoplasirana mališana kao i „super puž” biti promoteri 37. Beogradskog maratona koji se održava 28. aprila. Izuzetno nam je ⁠važno ulaganje u decu, njihova edukacija o značaju očuvanja životne sredine, inkluziji i važnosti fizičke aktivnosti i bavljenja sportom i to su vrednosti kojima ćemo ih učiti i u budućnosti – rekao je Habuš.

Preko 15 hiljada predškolaca iz Beograda je učestvovalo u predkvalifikacijama, najbržih 150 takmičiće se u 12 kvalifikacionih trka, a pobednici kvalifikacija učestvovaće u finalu.  

Direktor Beogradskog ZOO vrta Srboljub Aleksić je istakao da je ovo najlepša manifestacija koja ima humanitarni karakter i zahvalio ljudima iz Beogradskog maratona na saradnji.

Drugu godinu uzastopno, kompanija „Dexyco” je naslovni sponzor Dečijeg maratona, a direktorka marketinga u ovoj kompaniji Ivana Plećić je istakla da je veoma važno da se kroz učešće u ovakvim manifestacijama kod dece neguju vrednosti kao što su sport, rekreacija i igra na otvorenom.

Partner Dečijeg maratona je i Fondacija “Novak Đoković”, koja se pridružila ovom projektu kako bi se deca od ranog uzrasta učila pravim vrednostima i zdravom načinu života.

U susret 28. „Dexyco Dečijem maratonu” održana je zanimljiva panel diskusija sa temom „Nagrađivanje dece u sportu”. Domaćin panela bila je Fondacija „Novak Đoković” uz podršku Fondacije „Heroji Beogradskog maratona” na kojoj su učestvovali Darko Habuš, sportski psiholog Andrija Gerić i generalni sekretar Saveza za sport osoba sa invaliditetom Beograda Nemanja Radović, navodi se u saopštenju.