Foto: srbija.gov.rs

Narodna banka Srbije OBELEŽILA 140 godina postojanja

Vesti Autor: B.O. | 08:38 Sreda, 03 07 2024 Foto: srbija.gov.rs

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovali su jiče u Narodnoj banci Srbije svečanom obeležavanju 140-godišnjice rada te ustanove.

Vučević je ocenio da je Narodna banka Srbije danas garant monetarne i finansijske stabilnosti naše države, dodavši da je sjajna vest to da se i tokom jula očekuje nastavak pada inflacije, koja je prethodnog meseca usporila na 4,1 odsto, dok u NBS očekuju da će do kraja godine biti oko 3 odsto.

Srbija nastavlja ekonomski da snaži i napreduje. Do kraja ove godine se očekuje privredni rast od oko 4 odsto, a do kraja 2026. godine Srbija će biti spremna za EKSPO i zajedno ćemo stvarati istoriju, poručio je Vučević.

Premijer je istakao da jakoj Srbiji, koja je realnost, značajno doprinosi centralna banka, ujedno jedna od najvažnijih institucija naše države.

Vučić je izrazio zahvalnost zaposlenima u Narodnoj banci Srbije na njihovom posvećenom radu i doprinosu razvoju naše zemlje, a posebno guvernerki Jorgovanki Tabaković i njenom timu, čija predanost i profesionalizam čine temelj na kojem gradimo budućnost.

Predsednik je dodao da je ponosan na činjenicu da 12 godina imamo punu stabilnost nacionalne valute, uz stalni rast zlatnih i deviznih rezervi.

Tabaković je istakla da je NBS ogledalo države pred narodom i refleksija naroda pred svetom.

Ona je naglasila da su u NBS bili odlučni u sprovođenju mera, koje nekada nisu bile popularne, ne vodeći računa o tome da li su se zamerili pojedinim interesnim grupama.

Za ovih 12 godina prešli smo put od zemlje sa velikom monetarnom nestabilnošću, do zemlje sa stabilnom nacionalnom valutom, inflacijom uporedivom sa drugim evropskim zemljama, stabilnim kursom i velikim deviznim rezervama, poručila je Tabaković.

Ona je prisutne zvanice upoznala sa novootvorenim inoviranim Centrom za posetioce Narodne banke Srbije.

Ceremoniji obeležavanja 140-godišnjice rada Narodne banke Srbije prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije - Marko Đurić, Bratislav Gašić, Dubravka Đedović Handanović, Jelena Žarić Kovačević, Adrijana Mesarović, Zoran Gajić, Novica Tončev, kao i mnoge druge ličnosti iz javnog i političkog života Srbije i predstavnici diplomatskog kora.