Foto: mod.gov.rs

Nastavak uspešne saradnje Srbije i BiH u oblasti odbrane

Vesti Autor: M.S. | 14:22 Sreda, 20 03 2024 Foto: mod.gov.rs

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general-majorom Gojkom Kneževićem, i tom prilikom istakao da je za dalje jačanje bilateralnih odnosa neophodna posvećenost obeju strana.

Na sastanku je razgovarano o modalitetima koji su od značaja za nastavak uspešne saradnje u oblasti odbrane, kao i o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana.

Vučević je naglasio da se jedino kroz dijalog i saradnju može postići dugoročna stabilnost u regionu, podsetivši i na to da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma i dosledno opredeljena za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine.

On je istakao da je saradnja Srbije i Bosne i Hercegovine u oblasti odbrane usklađena sa dobrim političkim i ekonomskim odnosima dveju zemalja, i ukazao na to da vojno-ekonomska saradnja ima značajan potencijal.

Knežević se saglasio sa ocenom da za jačanje bilateralne saradnje u oblasti odbrane postoji opredeljenje obeju strana i dodao da je unapređenje bilateralne vojne saradnje sa zemljama regiona prioritet za Oružane snage Bosne i Hercegovine.

On je iskazao posebnu zahvalnost na mogućnosti školovanja i usavršavanja pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na Univerzitetu odbrane, kao i na učešću na kursevima koji se organizuju u centrima za obuku Vojske Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.