Foto: srbija.gov.rs

Negovanje partnerskih veza Srbije i Severne Makedonije

Vesti Autor: B.O. | 16:02 Petak, 26 07 2024 Foto: srbija.gov.rs

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević razgovarao je danas sa ministrom unutrašnjih poslova Severne Makedonije Pančom Toškovskim o bilateralnim odnosima i saradnji u oblasti bezbednosti, ali i na drugim poljima od značaja za građane dveju država.

Vučević je ocenio da se odnosi dveju zemalja zasnivaju na tradicionalno prijateljskim vezama naših naroda i dobrosusedskim odnosima, dodajući da je Srbija opredeljena za negovanje partnerskih veza sa Severnom Makedonijom i pružanje podrške po pitanju evropskih integracija i regionalne saradnje.

Predsednik Vlade je istakao značaj učvršćivanja saradnje u oblasti bezbednosti, borbe protiv terorizma i ilegalnih migracija, kao i partnerstva u okviru vanrednih situacija.

On je, govoreći o regionalnoj saradnji, ocenio da je sporazum u okviru inicijative „Otvoreni Balkanˮ o prelasku granica sa ličnim ispravama primer dobre prakse u interesu građana dveju država.

Kada je u pitanju situacija u regionu, premijer je izrazio negodovanje zbog odluke Severne Makedonije da bude kosponzor Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, naglašavajući da ovakva odluka, kao i usvajanje Rezolucije ne doprinose miru i stabilnosti u regionu i njegovoj čvršćoj saradnji.

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije je izrazio zahvalnost Srbiji na pomoći Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije u cilju saniranja šumskog požara koji se ovog meseca dogodio na području opština Negotino, Konče i Štip.

Toškovski je naveo da je Severna Makedonija opredeljena za uspostavljanje projekta razmene policijskih službenika između dve zemlje, pre svega u turističkim oblastima, kao i za uspostavljanje zajedničkog graničnog portala Srbije i Severne Makedonije.

Vučević je uputio čestitke novoj Vladi Severne Makedonije i premijeru Hristijanu Mickoskom, i izrazio uverenje da će biti nastavljena dobra saradnja dveju zemalja.

Sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Severne Makedonije prisustvovao je i potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.