Foto: beograd.rs

Nikodijević: Predstavljanje naše bogate istorije tokom „Dana Beograda”

Vesti Autor: K.C. | 13:15 Utorak, 16 04 2024 Foto: beograd.rs

Član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević, u okviru manifestacije „Dani Beograda”, položio je danas cveće na spomen-obeležje na Kalemgdanu koje je posvećeno predaji ključeva grada Beograda od strane turskih vlasti knezu Mihailu Obrenoviću

U skladu sa dugogodišnjom tradicijom, prethodno je Knez Mihailovom ulicom do Kalemegdana prošla svečana povorka. U njoj su, pored mnogobrojnih građana Beograda, učestvovali Muzički orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova, pitomci Vojne akademije, Konjička brigada Policijske uprave Beograda i predstavnici Grada Beograda, dok je sa Kalemegdanske tvrđave izvedena počasna paljba Vojske Srbije.

Pre čina polaganja cveća, glumci Omladinskog pozorišta „Dadov” odigrali su scenu predaje ključeva i podsetili na istorijske događaje koji su doveli do toga da Beograd postane slobodan grad.

Nikola Nikodijević je poručio da Beograd danas obeležava dva važna događaja iz njegove bogate istorije.

– Prvi datum je prvo pominjanje slovenskog imena našeg glavnog grada u istorijskim spisima 878. godine, u pismu pape Jovana VIII  bugarskom knezu Borislavu. Drugi datum koji danas obeležavamo je 19. april 1867. godine, kada je Beograd ponovo došao pod srpsku upravu i kada su svečano ovde na Kalemegdanu ključevi našeg grada predati knezu Mihailu – rekao je Nikodijević.

On je istakao da je Beograd zaista grad burne istorije i da postoje mnogi datumi koji su za nas važni.

– „Dani Beograda” su prilika da se građani Beograda i njegovi gosti upoznaju sa bogatom istorijom našeg grada. Organizovane su različite kulturno-istorijske manifestacije tokom kojih zainteresovani mogu da se upoznaju sa mnogim istorijskim događajima koji su se desili na teritoriji Beograda, a koji su imali uticaja ne samo na beogradsku i srpsku već i evropsku i svetsku istoriju. Kroz ovu manifestaciju se sećamo svih onih znanih i neznanih koji su kroz burnu istoriju Beograda dali svoj život za slobodu ovoga grada, a takvih nažalost nije malo jer se ovaj grad kroz vekove stalno i iznova borio za svoju slobodu. Slobodu koju danas imamo moramo ljubomorno da čuvamo za buduće generacije, kao što su prethodne sačuvale Beograd za nas. Možda Beograd nije ni najveći ni najbogatiji grad na svetu, ali je za nas svakako najlepši i najdraži – rekao je Nikola Nikodijević i čestitao svima „Dane Beograda”.

Na mestu na kome je položeno cveće, Ali Riza-paša, poslednji turski upravnik tvrđave, predao je 1867. godine ključeve Beograda knezu Mihailu Obrenoviću i srpskoj vojsci. Po predaji ključeva, na istom mestu pročitan je i ferman sultana Abdula Aziza, kojim su beogradska, kladovska, smederevska i šabačka tvrđava predate knezu Mihailu.

Manifestacija „Dani Beograda” održava se svake godine, od 2003. godine, od 16. do 19. aprila, a ove godine se održava pod motom „Beogradu sa ljubavlju”.