Foto: Beoinfo

Nizom događaja biće obeleženi Dani Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Vesti Autor: B.O. | 14:34 Utorak, 07 05 2024 Foto: Beoinfo

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, u okviru proslavljanja Dana Zavoda, i ove godine poziva posetioce na događaje koji će biti organizovani tim povodom, saopšteno je iz ove ustanove kulture.

Centralni događaj biće posvećen najmlađima, ali i njihovim roditeljima. U okviru jubileja deset godina „Nasleđa za decu”, 25. maja, od 11 do 18 časova biće organizovani veoma bogati i raznovrsni programi u kojima će učestvovati brojni gosti, koji će učiniti ovaj dan nezaboravnim.

Dani Zavoda biće obeleženi promocijama najnovijih publikacija, čime će Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda dodatno skrenuti pažnju na svoju izdavačku delatnost, koja je prepoznata i nagrađena priznanjem „Izdavač godine” na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu 2023. godine.

Već u petak, 10. maja, u 14 časova, u Zavodu će biti predstavljen 24. broj naučnog časopisa „Nasleđe”. Od osnivanja, ovaj časopis postao je prepoznatljiv kako po svojoj koncepciji predstavljanja novih rezultata tako i po dizajnu. Časopis okuplja eminentne domaće autore koji se bave nepokretnim kulturnim nasleđem – istoričare umetnosti, etnologe, arheologe i arhitekte. Ujedno, otvoren je za mlade istraživače i stručnjake kojima se pruža prilika da u „Nasleđu” objave svoje prve radove. Na promociji će govoriti dr Marina Pavlović, urednica časopisa, Vera Pavlović Lončaski, član redakcije, i dr Vladana Putnik Prica, dugogodišnja saradnica.

U utorak, 21. maja, s početkom u 14 časova biće predstavljeno drugo dopunjeno izdanje monografije „Nikola Nestorović” dr Marine Pavlović, zatim će se u petak, 24. maja, u 14 časova održati promocija monografije „Beogradska tvrđava na istorijskoj fotografiji – iz dokumentacije projekta Beogradska tvrđava Arheološkog instituta” Vesne Bikić (priređivač), a 31. maja biće predstavljena monografija „Ar deko u srpskoj arhitekturi” dr Milana Prosena, saopšteno je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.