Foto: beograd.rs

Nova drvoredna stabla u Beogradu - „Zelenilo” obavilo sadnju 90 novih sadnica

Vesti Autor: K.C. | 12:58 Petak, 15 12 2023 Foto: beograd.rs

U okviru aktivnosti iz Akcionog plana adaptacije na klimatske promene na teritoriji grada Beograda, Sekretarijat za zaštitu životne sredine je u saradnji sa Javnim komunalnim preduzećem „Zelenilo – Beograd” tokom decembra ove godine obavio sadnju 90 novih sadnica u naselju Stepa Stepanović. Popunjeni su drvoredi u ulicama Generala Štefanika, Druge srpske armije i Kaplara Momčila Gavrića, saopštavaju iz ovog sekretarijata. 

Od sadnog materijala korišćeni su kuglasti mleč (Acer), crvenolisna šljiva (Prunus pissardii), crveni hrast (Quercus rubra ) i lipa (Tilia sp).

Grad Beograd je do sada posadio preko 67.000 drvorednih stabala a Sekretarijat za zaštitu životne sredine je od toga realizovao oko 3.100 sadnica. Sprovođenje pošumljavanja područja grada Beograda je od velikog značaja ne samo za povećanje šumovitosti već i za očuvanje postojećih šumskih resursa, njihovo obnavljanje i održivo korišćenje, kao i za ukupno podizanje kvaliteta životne sredine i zaštitu biodiverziteta. Pošumljavanjem se obezbeđuje smanjenje zagađenosti vazduha i nivoa buke, efikasna zaštita izvorišta vodosnabdevanja, zaštita poljoprivrednog i šumskog zemljišta, smanjenje erozije zemljišta, poboljšanje klimatskih i mikroklimatskih uslova, zaštita ugroženih staništa i drugo.

Sekretarijat će i u narednom periodu odgovorno pristupati podizanju novih i obnavljanju postojećih drvoreda na javnim površinama a sve u skladu sa planskim dokumentima Grada Beograda.