Foto: srbija.gov.rs/Slobodan Miljević

Obavezno služenje vojnog roka od narednog septembra

Vesti Autor: M.S. | 21:33 Subota, 21 09 2024 Foto: srbija.gov.rs/Slobodan Miljević

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je ideja da obavezno služenje vojnog roka, u trajanju od 75 dana, počne u septembru 2025. godine, odnosno da prva klasa vojnika bude na jesen naredne godine.

Vučević je, na Povlenskom saboru, rekao da u ovom trenutku nije samo pitanje izmene zakona i administrativnih tehničkih mera, već da sledi i priprema kasarni, logistike, kao i medicinskih centara u kojima će se vršiti pregledi regruta.

Prema njegovim rečima, onda sledi priprema celog procesa i obuke koji će biti izazovni za naše oficire i podoficire, koji će u 75 dana da izvrše osnovnu vojničku obuku za novu vojsku, odnosno naše nove regrute.

Premijer je ponovio da će obavezni vojni rok biti za muškarce do 30 godina, a da je cilj da na godišnjem nivou imamo 20.000 regruta u kasarnama Vojske Srbije.

Radimo užurbano na vraćanju nekadašnjih garnizonskih centara, koje smo, nažalost, gubili ili ukidali. Svi mladi regruti će biti na vreme obaveštavani, javnost će biti obaveštena, rekao je predsednik Vlade i ukazao na to da od Zaječara prema Nišu nemamo vojsku.

Prema njegovim rečima, država će gledati da angažuje i posebne profile, na primer nekog ko završava elektrotehnički ili mašinski fakultet ili školu i ko bi bio uključen u Vojnotehnički institut, odnosno u specijalizovane službe Vojske Srbije.

Premijer je dodao i da će država tražiti način da omogući polaganje vozačkih dozvola za B, C i E kategoriju, kako budući regruti polaganja ne bi morali da plaćaju u civilnom životu.