Foto: srbija.gov.rs

Obeležen Dan sećanja na vladavinu cara Dušana

Vesti Autor: B.O. | 15:27 Utorak, 16 04 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković istakao je na obeležavanju Dana sećanja na vladavinu cara Stefana Uroša IV Dušana Nemanjića da je srednjovekovna srpska država tokom njegove vladavine doživela vrhunac vojne i političke moći i kulturnog i privrednog razvoja, ali i teritorijalnog proširenja i uvažavanja u tada poznatom svetu.

Selaković je rekao da za ličnost cara Dušana srpska tradicija vezuje pojam slave i časti, gospodstva i sjaja, snage i mudrosti.

On je bio najbolji izdanak loze Nemanjića, peta generacija svetorodne dinastije i počasno ishodište jednovekovne borbe njegovih svetih predaka za samostalnu i suverenu zemlju srpsku, zemlju čija je okosnica i tada bio narod srpski svetosavski i pravoslavna svetosavska crkva, rekao je ministar.

Za razliku od svih drugih naših vladara kojih se sećamo na dan njihove smrti, cara Dušana se sećamo na dan kada je 1346. godine, na državnom saboru u tadašnjoj srpskoj prestonici Skoplju, Stefan Dušan krunisan za cara, a Srbija postala carevina, podsetio je on.

Selaković je ukazao na to da sila i snaga Dušanova nije počivala samo na moći srpske vojske, već je oslonac moći bio ozbiljan rad naših najboljih pravnika, ali i samoga cara, krunisan Dušanovim zakonikom, kao i ugled Stefana Dušana na evropskim dvorovima.

Ministar je ukazao na to da silinu imena Dušanovog svedoči mnogo toga što se dešavalo nakon njegove iznenadne i rane smrti.

On je podsetio na to da je otomanski osvajač neposredno nakon dolaska u Prizren, manastir – Dušanovu grobnu zadužbinu opljačkao i urušio, da bi je 1615. godine potpuno razrušio i od njenog kamena izgradio Sinan pašinu džamiju u Prizrenu.

Prema njegovim rečima, kako je bilo pre više vekova, tako je i u ovo vreme, kada su teroristi uz pomoć svojih mentora 1999. godine zavladali Prizrenom, prvo su srušili spomenik caru Dušanu, a 2004. u martovskom pogromu zapalili Sv. Arhangele.

Ali kao ni oni u XVI, tako ni ovi okupatori u XXI veku ništa nisu naučili o Srbima. Ni tada ni danas večnu svetlost ličnosti i dela cara Stefana Dušana nisu, niti će uspeti da pomrače. Ona će ostati dokle zadnje srce srpsko u grudima bije da nam bude motiv i nadahnuće da čuvamo ime i obraz, čast i otadžbinu i predanje da je Lazar stradao braneći carstvo Dušanovo, a zadobio carstvo nebesko, poručio je Selaković.