Foto: srbija.gov.rs

Obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u Čačku

Vesti Autor: M.S. | 16:24 Nedelja, 03 12 2023 Foto: srbija.gov.rs

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković obišao je danas, povodom obeležavanja 3. decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, adaptirane prostorije Međuopštinske organizacije slepih Čačak.

Adaptacijom prostora ovog udruženja, obezbeđeni su uslovi za nesmetan rad i sprovođenje aktivnosti različitog spektra za slepa i slabovida lica iz Čačka i opština Lučani, Gornji Milanovac i Ivanjica.

Selaković je, zajedno sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem, posetio rekonstruisani objekat, za koji je sredstva opredelilo resorno ministarstvo.

Do sada je Ministarstvo u više faza za ovaj objekat izdvojilo 5,4 miliona dinara, a danas smo došli da razgovaramo sa članovima ovog udruženja, ali i da vidimo šta možemo da uradimo u narednom periodu, dodao je ministar.

On je precizirao da Ministarstvo iz svog budžeta izdvaja milijardu i 173 miliona dinara za različite vrste potreba osoba sa invaliditetom u Srbiji i da najveći deo novca odlazi za podršku preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, a drugi deo novca namenjen je za podršku radu 33 republička i pokrajinska saveza udruženja osoba sa invaliditetom.

Selaković je najavio da će i u godini pred nama Ministarstvo nastaviti da pomaže sve saveze i udruženja u okviru njihovog sastava i da će akcenat biti na promovisanju zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Kako bi promovisanje zapošljavanja bilo uspešnije, on je saopštio da će za te potrebe biti korišćen institut preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i socijalno preduzetništvo, koje predstavlja novinu u našem zakonodavstvu.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana, sa ciljem da se osobama sa invaliditetom omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učestvovanje u društvenom životu.  

U Srbiji postoje 33 saveza udruženja osoba sa invaliditetom koji okupljaju više od 500 lokalnih udruženja osoba sa invaliditetom, koje svojim aktivnostima članovima pružaju podršku u borbi za kvalitetan i samostalan život u društvu.

Uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, savezi i udruženja osoba sa invaliditetom Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležavaju u gradovima širom Srbije nizom različitih aktivnosti, u vidu kulturno-umetničkog programa, koncerata, izložbi, inkluzivnih radionica, tribina, kojima prisustvuju predstavnici Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom.

Kako bi na najbolji način predstavili mogućnosti osoba sa invaliditetom i ulogu i značaj organizacija koje ih okupljaju, u partnerskom odnosu Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom i organizacija izrađen je jedinstven sajt www.srbijabezbarijera.rs.

Ovaj sajt na jednom mestu predstavlja stvaralaštvo osoba sa invaliditetom, ulogu i značaj organizacija koje ih okupljaju i objedinjuje sve rezultate ostvarene u partnerstvu za dobrobit osoba sa invaliditetom.