Foto: srbija.gov.rs

Očuvanje srpskog nematerijalnog kulturnog nasleđa

Vesti Autor: M.S. | 19:43 Subota, 31 08 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Dejan Ristić prisustvovao je danas u porti manastira Kalenić programu kojim je označen početak tradicionalne manifestacije narodnog stvaralaštva ,,Prođoh Levač, prođoh Šumadijuˮ.

Ristić je, otvarajući ovu manifestaciju, koja se smatra jednom od najznačajnijih u kontekstu očuvanja i afirmacije srpskog narodnog stvaralaštva, ukazao na značaj kulture kao izvorišta i čuvara narodnog identiteta i bića.

On je istakao da je održavanje ove tradicionalne manifestacije veoma važno za očuvanje srpskog nematerijalnog kulturnog nasleđa, što uključuje običaje, verovanja, narodne igre i pesme, tradicionalne nošnje, zanate i veštine.

Ministar je istakao da su Vlada i predsednik Republike posvećeni očuvanju, kulturnog i identitetskog nasleđa i da se zato u kontinuitetu uvećavaju sredstva namenjena za oblast kulture.

-Takođe, realizuju se brojni kapitalni projekti poput revitalizacije arheoloških lokaliteta u Vinči i kod Lebana (Caričin grad), obnove srednjovekovnih utvrđenja (Golubac, Ram, Fetislam) i najznačajnijih muzejskih ustanova (Narodni muzej Srbije i Muzej savremene umetnosti), kao i izgradnje namenskih objekata za potrebe Prirodnjačkog muzeja i Beogradske filharmonije, rekao je on.