Foto: srbija.gov.rs

Održan Dan visokih zvanica u Vojnom kompleksu „Pasuljanske livadeˮ

Vesti Autor: M.S. | 16:22 Četvrtak, 04 07 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministarstvo odbrane Vlade Republike Srbije saopštilo je da je danas u Vojnom kompleksu „Pasuljanske livadeˮ održan Dan visokih zvanica na opitnoj združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem „Vatreni udar 2024ˮ.

Ovom događaju su prisustvovali predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević, predsednik Republike Aleksandar Vučić, ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović.

Vučić je današnju vežbu, koja je bila posvećena bespilotnim letelicama i vezi koju ostvaruju sa drugim sistemima, ocenio „vrlo dobroˮ, dodavši da je dosta toga prvi put izvedeno i da je izuzetno ponosan na sve što je prikazano.

Predsednik Srbije je naveo da je danas moglo da se vidi dejstvovanje dronova „komarac 2ˮ i „SM-1ˮ, donošenje municije iz platforme „malog milošaˮ, kao i izuzetni pogoci iz sistema „PASARSˮ i „kornetˮ, koji su neverovatnom preciznošću pogodili neprijateljske tenkove.

Videli ste dejstvo aviona „oraoˮ i helikoptera, a izuzetni su bili snajperisti i specijalci. Čestitam svima koji su učestvovali u ovoj vežbi, rekao je on i dodao da očekuje da do septembra proizvedemo prvih 1.000 dronova „komaracˮ.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović istakao je da vežbe, posebno nama kao vojno neutralnoj zemlji, služe da se usavrši doktrina i uvežba vojska.

Posmatrači vežbe imali su priliku da vide i angažovanje dronova za radiološko detektovanje kontaminiranog zemljišta, za izviđanje saobraćajne nesreće i požara u rejonu operacije, kao i gašenje požara pomoću helikoptera „Mi-17ˮ.

Među sredstvima koja su učestvovala u vežbi su tenkovi M-84 AC1/2, BPV M80AB1/2, oklopna borbena vozila „lazar-3”, „milošˮ 4x4 i „hamerˮ, MRAP, BRDM-2MS, BOV KIV sa DUBS, protivvazduhoplovni sistemi „PASARSˮ i „PANCIR S1ˮ, lanseri raketa „oganjˮ M-17 „oganjˮ M-18, samohodna top haubica 155 mm „nora-B52”, modernizovana samohodna haubica 122 mm „gvozdika”, protivoklopni sistem „kornet“ i modernizovani osmatračko-akvizicijski radar „žirafa“.

Na vežbi su bili angažovani avioni „oraoˮ, transportni avion An-26, helikopteri „Mi-35Mˮ, „Gama”, „Mi-17ˮ, kao i daljinski pilotirani vazduhoplov CH-95.

Takođe, učestvovali su i bespilotni vazduhoplovi i dronovi „vrabac”, „komaracˮ, „osicaˮ, „SM-1“, „BD 20ˮ, kao i sistemi za zaštitu i ometanje bespilotnih vazduhoplova.

Detaljnije informacije o današnjoj vežbi možete pogledati na sajtu Ministarstva odbrane.