Foto: UIKS

Osuđenici OZ u Zaječaru pomogli uređenje francuskog vojnog groblja

Vesti Autor: B.O. | 13:10 Četvrtak, 09 05 2024 Foto: UIKS

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije Dejan Carević izjavio je danas da su osuđenici Okružnog zatvora u Zaječaru, zajedno sa zaposlenima u JKP „Higijena”, učestvovali u akciji čišćenja francuskog vojnog groblja u tom gradu kako bi im pomogli u održavanju prostora koji je jedinstven na području istočne Srbije.

Carević je istakao da su osuđena lica rado prihvatila da u sklopu svog radnog angažovanja posete francusko vojno groblje kako bi pomogli u uređenju prostora, koji je izuzetno važan za kulturno-istorijsku baštinu srpskog i francuskog naroda.

On je podsetio na to da su osuđena lica iz više kazneno-popravnih ustanova, povodom 100-godišnjice izbijanja Prvog svetskog rata, učestvovala u projektu „Jedno drvo za jednog ratnika”, tokom kojeg je od 2014. do 2018. godine posađeno 1,3 miliona sadnica drveća, koliko se smatra da je Srbija izgubila stanovnika u Velikom ratu.

Osuđenici su učestvovali u sadnji drveća na više od 250 lokacija širom zemlje, i to na nekim od najnepristupačnijih za sadnju, kako bi pomogli da se sačuva sećanje na svaku žrtvu u Prvom svetskom ratu, ali i da se i na ovaj način unapredi ekološka svest građana i saniraju teško pogođena klizišta, objasnio je Carević.

Na francuskom vojnom groblju u Zaječaru sahranjeno je 85 državljana te zemlje, čija je vojska, zajedno sa jedinicama Prve srpske armije, učestvovala u oslobađanju tog grada 19. oktobra 1918. godine.