Foto: srbija.gov.rs

Osumnjičeni za ubistva u Duboni i Malom Orašju nije bio u kontaktu sa svojim rođakom

Vesti Autor: M.S. | 14:20 Ponedeljak, 20 05 2024 Foto: srbija.gov.rs

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije najoštrije je danas demantovala navode koji su se pojavili u javnosti da je U. B. (2002), osumnjičen za ubistvo devet i ranjavanje 13 osoba u selima Dubona i Malo Orašje, ostvario komunikaciju sa svojim ujakom G. G. u pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora u Smederevu.

U vezi sa navodima da je U. B. jednom prilikom bio izveden u šetnju zajedno sa G. G., osumnjičenim za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja ili ekplozivnih materija, Uprava ističe da je u pitanju tendenciozno smišljena laž pojedinaca koji žele svesno da uznemire javnost, ne mareći, pre svega, za osećanja članova porodice žrtava.

Ne samo da U. B. nikada nije izveden u šetnju zajedno sa svojim ujakom, već pritvoreni U. B. nikada nije video niti ostvario bilo kakvu komunikaciju sa bilo kojim drugim licem obuhvaćenim istim krivičnim postupkom od trenutka kad je doveden u ovu pritvorsku jedinicu 6. maja 2023. godine.

Ovi navodi su lako proverljivi jer uprava zatvora vodi dnevne izveštaje o licima lišenim slobode do čijih kontakata ne sme da dođe, a budući da je prostor za šetnju pritvorenih lica obezbeđen video-nadzorom, postoje i materijalni dokazi da se tako nešto nije nikada desilo.

Na pritvorenog U. B. primenjuje se kućni red, kao i na sva druga lica lišena slobode i tome u prilog govori podatak da je on upravo zbog kršenja pravila bio disciplinski kažnjen u julu prošle godine.

Ovom dezinformacijom neko je želeo da obmane javnost, imajući u vidu to da je u ovom krivičnom postupku za 23. maj zakazano pripremno ročište u Višem sudu u Smederevu, a vodeći se time da se kod medijski ispraćenih slučajeva vrlo lako žrtvuju istina i činjenice.

Uprava je iskazala zahvalnost svim medijima koji su ispoštovali Zakon o javnom informisanju i medijima i proverili istinitost ovih navoda jer su na taj način zaštitili svoj profesionalni integritet, ali i ljudske vrednosti koje, na žalost, izostaju u tekstovima za koje je javnost zainteresovana, navodi se u saopštenju.