Foto: beograd.rs

Otvoren „Zemun fest”

Vesti Autor: K.C. | 12:57 Četvrtak, 22 08 2024 Foto: beograd.rs

Prve večeri tradicionalnog „Zemun festa”, čiji je stalni partner Gradska opština Zemun, mnogobrojna publika je 21. avgusta na Velikom trgu imala priliku da uživa u poeziji Marka Miloševića, u pratnji kantautora Borisa Režaka, ali i da pogleda domaći film „Za danas toliko”, autora Marka Đorđevića.

Otvaranju festivala prisustvovali su podsekretar Sekretarijata za sport i omladinu i član Organizacionog odbora „Zemun festa” Nikola Rajičić, zamenik predsednika gradske opštine Zemun Žika Krstić, zamenik predsednika Skupštine Gradske opštine Zemun Marko Bojić, član Veća Momir Zec, kao i predstavnici gradskih, republičkih institucija i sponzori ove manifestacije.

Pre filmske projekcije, „Zemun fest” svečano je otvorio zamenik predsednika Žika Krstić, koji je naglasio da je ovo jedan od najposećenijih letnjih festivala i svojevrsni brend, kulturno i društveno obeležje ne samo Zemuna već i Beograda.

– „Zemun fest” je 2013. godine za sve nas bio nešto novo, pravo osveženje, i svi smo tada poželeli da traje što duže. Svake godine je bilo sve bolje i bolje. Sjajni filmovi, izvanredni bendovi, edukativni i zabavni programi za najmlađe. Gradska opština Zemun posebno posvećuje pažnju i pomaže u realizaciji ove, kao i ostalih manifestacija iz oblasti kulture, a to će raditi i u narednom periodu – rekao je Krstić.

Muzički deo festivala počinje 22. avgusta koncertom grupe S. A. R. S. na Zemunskom keju. Kultni sastav „Nervozni poštar” nastupa 23. avgusta, bend „Ničim izazvan” je na otvorenoj sceni kraj Dunava 24. avgusta, a festival 25. avgusta zatvaraju „Neverne bebe”.

Pored bioskopskih projekcija, ljubitelji filmske umetnosti na Magistratskom trgu mogu da pogledaju i selekciju najboljih studentskih filmova u okviru takmičarskog programa.

Posebna zona namenjena je najmlađima, gde ih očekuju kreativne aktivnosti uz igru i druženje.

Prvi put u okviru „Zemun festa” biće organizovana i filmska radionica namenjena mladima koji žele da naprave svoje prve kinematografske korake ili da filmove gledaju na drugi način.

„Zemun fest” je festival jedinstvenog duha čiji su programi besplatni. Kao i svake godine, organizuje se uz podršku Gradske opštine Zemun, Sekretarijata za sport i omladinu Grada Beograda, Kancelarije za mlade Grada Beograda, Ministarstva turizma i omladine i Ministarstva kulture, navodi se u saopštenju Gradske opštine Zemun.