Foto: ig/buducnostsrbijeav

Otvorena fabrika guma Toyo u Inđiji - Vučić: Toyo planira nastavak INVESTICIJA u Srbiji

Vesti Autor: K.C. | 13:20 Sreda, 14 12 2022 Foto: ig/buducnostsrbijeav

Danas je japanska kompanija guma Toyo Tire otvorila novu fabriku u Inđiji, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je izjavio da će to biti najbolja fabrika te kompanije u svetu, kao i da Toyo želi da nastavi da investira u Inđiji. 

Predsednik Vučić je odmah po dolasku u fabriku održao sastanak sa predstavnicima Toyo Tire i tokom obilaska novih pogona preneo novinarima da su mu rekli da žele još da investiraju u Inđiji.

"Danas je poseban dan, retki su takvi dani. Kada sam sada ulazio na sastanak sa predstavnicima kompanije, amabasador Kacutamata mi je rekao - pre pet godina smo počeli da sanjamo ovaj san i posebno posle posete nedavno nastradalnog Abe Šinza Beogradu. To je bila istorijska poseta i uspeli smo da pokrenemo stvari i dosanjali smo taj san. Ovo je jedina Toyo fabrika u Evropi i najbolja u celom svetu, po svom kvalitetu i opremljenosti", rekao je Vučić.

"Ovo smo sanjali pre dve godine kada je počela gradnja fabrike. To će biti najveći izvoznik iz Srbje", rekao je Vučić.

"Oni bi hteli opet ovde, a ja bih hteo na nekom drugom mestu, biće borba", rekao je Vučić u šali.

Predsednik je naglasio da će dolazak kompanije Toyo puno značiti za Srbiju i naročito Inđiju i okolna mesta i dodao da je za njega najvažnije koliko ljudi se zaposli. On je rekao da trenutno u fabrici radi 460 radnika i najavio da će biti zaposleno još 120 do kraja sledeće godine, ali da će se njihov broj i dalje povećavati bez obzira na visok nivo automatizacije i digitalizacije kompanije.

"To je nešto što nam donosi brži rast BDP i veće plate i penzije", istakao je Vučić i dodao da se fabrika u Inđiji prostire na 117.000 metara kvadratnih, a opremljena je najnovijim mašinama.

"Sada razmišljamo da sledeće godine počnemo da radimo projektnu dokumentaciju uz jačanje železničke mreže i sve drugo što je potrebno da Beograd i Novi Sad spremimo za neko buduće vreme. Sve više kamiona imamo, nama će iz Pančeva izlaziti 150, 200 kamiona, iz Kontinentala će izlaziti 500 i više kamiona, to će dodatne gužve da pravi, ali svaka zemlja treba da bude srećna zbog toga, mi smo srećni", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će se u tu proizvoditi gume made in Serbia za audi, porše, micubiši i druge najbolje automobilske brendove iz celog sveta.

Vučić je istakao da je on danas najponosniji predsednik na svetu jer vidi takva dostignuća u našoj zemlji, sa nadom da će ih biti još mnogo.

"Molim radnike da na najbolji način predstavljaju Srbiju", poručio je Vučić.

Zatim su ambasador i generalni direktor korporacije Toyo Tire Takaši Šimicu tradicionalno razbili poklopac od sake bureta, što simbolično označava početak nove faze, a potom je i Darume lutki koja je japanski simbol sreće oslikano drugo oko. Prvo je bilo naslikano kada su počeli radovi na izgradnji fabrike, a sada će crvena Durume lutka ostati u fabrici kao uspomena na dan kada je fabrika otvorena.

Otvaranju fabrike u industrijskoj zoni Severoistok prisustvuju generalni direktor korporacije Toyo Tire Takaši Šimicu, ambasador Japana u Srbiji Takahiko Katsumata, pokrajinski premijer Igor Mirović, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić i predsednik opštine Inđija Vladimir Gak.

Reč je o investiciji u vrednodsti od 382 miliona evra, što je najveća japanska investicija do sada u Srbiji. Toyo je najavio da će fabrika u Inđiji do 2023. godine sa oko 560 srpskih radnika proizvoditi godišnje pet miliona Tojo guma.

U postrojenju u Inđiji, kako je navedeno, primenjuju se inovativne tehnologije u procesu rada, uz poštovanje najviših svetskih standarda u zaštiti životne sredine.