Foto: srbija.gov.rs

Otvorena izložba „Srpske heroine u Velikom ratu“

Vesti Autor: B.O. | 09:47 Četvrtak, 28 03 2024 Foto: srbija.gov.rs

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je sinoć  otvaranju izložbe „Srpske heroine u Velikom ratu“, koju je otvorila supruga predsednika Republike Tamara Vučić.

Vučević je u Domu Vojske Srbije istakao da, kada govorimo o heroinama iz balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, ne možemo samo da govorimo o ženama koje su bile direktno uključene u borbena ratna dejstva.

On je naglasio da je svaka majka koja je čekala sina, svaka supruga koja je čekala muža, svaka ćerka koja je čekala oca ili sestra brata heroina na svoj način.

Prema njegovim rečima, sve one su sačuvale svoje kuće, domove, porodicu i za vreme okupacije, za vreme stradanja, izdržale svojevrsnu golgotu.

Otvaranju izložbe prisustvovali su ministri u Vladi Srbije, poslanici u Narodnoj skupštini, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i brojni gosti.

Izložbu „Srpske heroine u Velikom ratu“, pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane, zajedno su priredili Istorijski arhiv Grada Novog Sada, Vojni muzej, Vojni arhiv i Medija centar „Odbrana“ Uprave za odnose sa javnošću.

Autori postavke su dr Bojana Ilić iz Vojnog muzeja, dr Petar Đurđev iz Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, dr Marijana Mraović iz Vojnog arhiva i Jelena Knežević iz Medija centra „Odbrana“.

U umetničkom programu učestvovali su Mešoviti hor i orkestar Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i dramske umetnice koje su izvele delove predstave „Žensko srce u šinjelu“ posvećene Milunki Savić, Nadeždi Petrović i Flori Sands.

Izložba „Srpske heroine u Velikom ratu“ trajaće do 30. aprila.