Foto: spc.rs

Patrijarh Porfirije URUČIO ORDEN Zadužbini Nikole Spasića

Vesti Autor: K.C. | 06:51 Petak, 22 12 2023 Foto: spc.rs

Srpski arhijerejski sinod odlikovao je Zadužbinu Nikole Spasića visokim odlikovanjem Srpske pravoslavne crkve - Ordenom Svetog kralja Milutina za sveobuhvatni doprinos srpskom narodu na humanitarnom i privrednom planu, posebno Srpskoj patrijaršiji, a priznanje njenom upravitelju Vojinu Đekiću sinoć je na svečanosti u Rektoratu uručio patrijarh Porfirije.

Za mene lično posebna je radost kada se nalazim u društvu onih koji se bave čovekoljubljem, filantropskim radom", istakao je patrijarh srpski g. Porfirije obrativši se okupljenima u Rektoratu Beogradskog univerziteta.

Patrijarh SPC je podsetio da je zadužbinarstvo nešto što odlikuje srpski narod od kada zna za sebe - suštinski izraz jevanđelja i hrišćanskog opredeljenja našeg naroda kroz vekove".
Patrijarh Porfirije je izrazio zahvalnost svima koji kroz Zadužbinu Nikole Spasića omogućavaju da ona funkcioniše baš kao što je to njen zadužbinar zamislio.

Dobro nikada ne može biti eliminisano i izbrisano. U određenim okolnostima dobro i vrlina mogu biti zapljusnute i u senci suprotnih vrednosti ali uvek na kratko i uvek se vrlina, dobro, ljubav i pravda izdižu kao ptica feniks iz pepela", rekao je patrijarh.

Svečanost je bila prilika i da Upravni odbor Zadužbine uruči plakete i novčane nagrade najboljim studentima medicinskog i poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao što čini već 29 godina.

Zadužbinu je Nikola Spasić osnovao testamentom 1912. godine, a njen rad odobren je 1922. ukazom kralja Aleksandra I. Od osnivanja nije prekidala rad, ali joj je godine 1959. oduzeta gotovo celokupna imovina - 12.000 kvadratnih metara stanova i poslovnog prostora. Deo imovine vraćen je u procesu restitucije.
Pre rata Zadužbina je sagradila tri bolnice u Beogradu, Kumanovu i Krupnju, dom za iznemogle i stare u Knjaževcu. Bolnica u Beogradu, dodao je upravitelj Đekić, čini nukleus KBC Zvezdara i u njoj se nalazi odeljenje hirurgije.