Foto: srbija.gov.rs

Petar Petković se sastao sa Anke Konrad

Vesti Autor: M.S. | 13:36 Četvrtak, 19 10 2023 Foto: srbija.gov.rs

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković istakao je danas, u razgovoru sa ambasadorkom SR Nemačke u Srbiji Anke Konrad, čvrstu i principijelnu opredeljenost Beograda za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja i problema u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Petković je posebno naznačio sve korake koje je Beograd preduzeo u cilju normalizacije situacije na severu Kosova i Metohije, istakavši da Priština nije preduzela neophodne mere koje bi vodile smirivanju tenzija i deeskalaciji, već naprotiv svakodnevno povlači dodatne eskalatorne poteze, s ciljem izazivanja novih kriza i tenzija i etničkog čišćenja našeg naroda.

On je istakao poziv Beograda, ali i spremnost Srpske liste da učestvuju na lokalnim izborima na severu Kosova i Metohije, prenevši svojoj sagovornici da Priština na čelu sa Aljbinom Kurtijem koči i sabotira taj proces različitim uslovljavanjima i administrativnim preprekama, jer zapravo ne želi da izbore sprovede.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je ukazao na to da Priština tragične događaje od 24. septembra u Banjskoj koristi za dodatni teror i obračun sa srpskim narodom, što rezultira odlivom srpskog stanovništva sa njihovih vekovnih ognjišta.

Petković je sagovornici nabrojao glavne primere teškog položaja Srba u pokrajini, njihova svakodnevna hapšenja i maltretiranja, posebno skrenuvši pažnju na činjenicu da je Azemu Kurtaju, koji je 6. januara ove godine pucao u srpske dečake Stefana i Miloša Stojanovića iz Gotovuše, ukinut kućni pritvor i da mu je dopušteno da se brani sa slobode.

To jasno govori o tome da za Srbe na Kosovu i Metohiji nema ni prava, ni pravde, niti ih može biti pod režimom Aljbina Kurtija, rekao je Petković.

On je, govoreći o ugroženoj bezbednosti i političkim problemima sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji, posebno istakao prisustvo tzv. kosovske policije na severu Kosova i Metohije, koja svakodnevno teroriše i zastrašuje Srbe, što vodi ka novim tenzijama i krizama.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naglasio da Beograd ostaje iskreno zainteresovan za to da se što pre sedne za pregovarački sto i da se u dijalogu Beograda i Prištine dođe do kompromisnog rešenja, kojim bi se stvorili uslovi za trajnu stabilnost i mir u regionu.

Da bi se to dogodilo, potrebno je, kako je dodao, da Priština urgentno deeskalira situaciju na terenu i omogući formiranje Zajednice srpskih opština, što Aljbin Kurti kategorički odbija, naočigled međunarodnih aktera, navodi se u saopštenju.