Foto: kim.gov.rs

Petković: "Priština sama obavila istragu o Banjskoj kako bi sakrila dokaze"

Vesti Autor: M.S. | 12:12 Ponedeljak, 02 10 2023 Foto: kim.gov.rs

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je danas da takozvana kosovska policija nije dozvolila istražiteljima Euleksa da učestvuju u istrazi onoga što se dogodilo u Banjskoj jer nije želela da se sazna kako su dva Srbina, Bojan Mijailović i Igor Milenković, hladnokrvno ubijena.

Petković je na konferenciji za novinare saopštio da su naši patolozi, na osnovu fotografije ubijenog Bojana Mijailovića, utvrdili da je ulazna rana nastala u predelu levog kapka, a izlazna sa desne strane glave, što govori o tome da je on ubijen dok je ležao na leđima, odnosno da je egzekucija izvršena „anfas”.

Pitanje obdukcije je ključno jer se u odgovoru Euleksa Beogradu navodi da je obdukcija obavljena 26. septembra, a na smrtovnici piše da je izvršena 25. septembra, te je zato važno da vidimo izveštaj, naglasio je on.

Prema njegovoj oceni, mnogo je neistina od strane Aljbina Kurtija – broj ljudi u Banjskoj je varirao od 30, 40, sada 90, pa da je policajac stradao u unakrsnoj vatri, a sada se ističe da je stradao od eksploziva.

Brojne nelogičnosti ukazuju na to da Priština lažira činjenice i zato je jasno zašto Euleksu nije dozvoljeno da prisustvuje istrazi, podvukao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

On je naveo da zvanični Beograd ni do danas nije dobio odgovor ni na drugo pismo Euleksu, u kome traži odgovore na pitanja vezana za obdukciju.

Prema njegovim rečima, mi ćemo i dalje insistirati na tom pitanju i tražiti da se utvrdi istina zbog čega je takozvana kosovska policija zabranila Euleksovim istražiteljima da budu na licu mesta.

Teror Aljbina Kurtija nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji se pojačava iz dana u dan, pri čemu je on dodatno ohrabren time što nema adekvatne reakcije sa Zapada, pre svega međunarodnih organizacija na Kosovu i Metohiji, upozorio je Petković.

Prema njegovim rečima, ne tražimo niti od Kfora niti od Euleksa da stanu na stranu srpskog naroda, koji trpi teror svakog dana, već tražimo samo da budu objektivni i neutralni.

Srbi koji su napustili Kosovo i Metohiju strepe za svoje porodice i planiraju da u jednom trenutku povuku i svoju decu i supruge, jer vide da na sve načine maltretiraju narod, ukazao je Petković.

On je podsetio na to da je, u danu kada su sahranjeni ubijeni Srbi, uhapšen Lazar Janićijević, koji je krenuo na sahranu u Vrnjačku Banju kako bi se oprostio od školskog druga Stefana Nedeljkovića.

Dan pre toga, kako je naveo, takozvana kosovska policija je maltretirala trojicu Srba u Gornjim Varagama jer su se usudili da idu u svoju šumu, a u petak su upali u Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici, gde su razvalili bolničke prostorije i maltretirali lekare i pacijente.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je napomenuo da su policajci otišli i do vrtića, i to ulicom kojom su đaci u tom trenutku išli u školu, kao i da su danima nakon 24. septembra upadali u kuće Srba i maltretirali ih.

Srbima ne trebaju paketići koje im je, nakon maltretiranja i pucanja na njihovu decu i sugrađane, poslala Priština. Ono što Srbima treba jeste sloboda, pri čemu je očigledno da srpski narod na Kosmetu ne može više da trpi teror, poručio je on.

Beograd će se, kako je podvukao, boriti da sačuva slobodu, ali pre svega mir srpskog naroda, jer ako toga nema, nastaviće se iseljavanje, što je i cilj Aljbina Kurtija.