Foto: tw/tamodaleko

Pilot projekat sa više časova fizičkog u osnovnim i srednjim školama

Vesti Autor: M.S. | 15:38 Utorak, 22 08 2023 Foto: tw/tamodaleko

Ministarka prosvete u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da će pilot projekat „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“, početi da se realizuje od septembra u 95 osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Pilot projektom, koji realizuju Ministarstvo prosvete, Ministarstvo sporta i Ministarstvo zdravlja, predviđeno je da učenici u školama gde se sprovodi imaju više časova fizičkog vaspitanja nego do sada.

Dejanović je na predstavljanju projekta objasnila da će se on realizovati u 73 osnovne i 22 srednje škole, a da će se dodatni časovi fizičkog i zdravstvenog vaspitanja odvijati u 172 odeljenja osnovnih i u 22 odeljenja srednjih škola.

Na naše veliko zadovoljstvo, broj zainteresovanih škola i odeljenja je veći u odnosu na prvobitnu projekciju, a sve to vodi ka ostvarivanju naše vizije, rekla je ona, uputivši molbu nastavnicima i direktorima da kroz organizaciju planiranih aktivnosti ostvare cilj - da se obezbedi razvijanje i negovanje navika koje doprinose kvalitetnom odrastanju dece i učenika.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić navela je da je resorno ministarstvo odredilo domove zdravlja prema teritorijalnoj nadležnosti da organizuju timove, koji će se sastojati od pedijatra, lekara sportske medicine i medicinske sestre, a koji će sprovoditi sistematske preglede u svim školama koje su obuhvaćene pilot projektom.

Istraživanje Instituta za javno zdravlje "Batut" iz 2019. godine pokazalo je da je svako osmo dete u Srbiji gojazno, da je svako peto predgojazno, a da je svako treće prekomerno uhranjeno. To sve dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, situacija nije sjajna, naglasila je ona.

Ministar sporta Zoran Gajić istakao je da će ministarstvo na čijem je čelu tretirati sport kao celinu koja se sastoji iz tri dela, gde je prvi i osnovni deo fizičko vaspitanje, kako u mlađem, tako i u starijem školskom uzrastu.

Svesni smo činjenice da svi sportski rezultati potiču od prvog koraka, a to je fizičko vaspitanje koje se ostvaruje u nastavi u osnovnim i srednjim školama, kao i vannastavnim aktivnostima, naglasio je on.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić je ukazao na to da je u samom nazivu projekta jasno da je usmeren deci i da ima za cilj da unapredi vaspitanje, te da na taj način obezbedi bolje uslove deci da odrastaju zdravije.