Foto: skupstina.novisad.rs

Počela KONSTITUTIVNA sednica Skupštine Grada Novog Sada

Vesti Autor: K.C. | 11:18 Sreda, 07 08 2024 Foto: skupstina.novisad.rs

Danas je počela konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Grada Novog Sada, a na dnevnom redu su potvrđivanje mandata odbornika, izbor predsednika Skupštine i njegovog zamenika, kao i sekretara Skupštine i zamenika. Sednici prisustvuju 74 odbornice i odbornika.

Na dnevnom redu zvanično nema izbora gradonačelnika i Gradskog veća, a prema zakonu rok za njihov izbor je 30 dana. Očekivano je da danas bude imenovana i Komisija za kadrovska, administrativna i mandatno-imunitetna pitanja.

Prema rečima gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, očekivano je da novi parlament ukoliko dobije podršku radi u duhu saradnje i otvorenosti i gradi Novi Sad.

Najvažnija tačka je izbor predsednika. Naš predlog je Dina Vučinić, ona je četiri puta u četiri navrata birana za odbornicu. Bila je i šef odborničke grupe SNS. Za vreme nje, ali i mandata Miloša Vučevića i mene, urađeno je dosta za obrazovanje", rekao je aktuelni gradonačelnik Novog Sada.

On je dodao i da će za zamenika biti predložena Kristina Karaić, diplomirana pravnica.

Kandidat za sekretara Skupštine grada je Mima Vasilić, dosadašnja zamenica sekretara Skupštine grada, a za zamenika će predložena biti Sanja Maksimović, sa iskustvom iz oblasti prava.

U Skupštini grada će sedeti 45 odbornika sa koalicione liste okupljene oko Srpske napredne stranke, od čega je 34 upravo iz redova SNS-a. Pet odbornika je iz SPS-a, dvoje iz SRS-a i po jedan iz PUPS-a, Pokreta socijalista i Zavetnika. Njima će podršku dati i jedan odbornik Saveza vojvođanskih Mađara, Đula Kiš.

Želeo bih da napomenem da ćemo izabrati predsednika i zamenika Skupštine, sekretara i podsekretara. SVM ce podržati sva četiri predloga", kazao je Kiš. 

Opozicija će, za razliku od prethodnog saziva, imati više predstavnika i njih čini 21 odbornik izabran na listi koalicije Udruženi za slobodan Novi Sad".