Foto: Pixabay

Počinje dinamičko testiranje BRZE PRUGE Novi Sad-Subotica do državne granice

Vesti Autor: K.C. | 13:59 Nedelja, 22 09 2024 Foto: Pixabay

Sutra, 23. septembra, počinje dinamičko testiranje brze pruge Novi Sad - Subotica - državna granica za brzinu od 200 kilometara na čas i trajaće do 10. oktobra, saopštila je Infrastruktura železnice Srbije.

Dinamičko ispitivanje treba da potvrdi da je nova brza pruga spremna za saobraćaj vozova, a finalni izveštaj sa testiranja očekuje se najkasnije do 8. novembra ove godine.

U navedenom periodu, na ovoj deonici neće se odvijati drugi železnički saobraćaj.

Kako se navodi,  testiranje će obavljati Nemačke železnice, odnosno merna kola kompanije Nemačkih železnica Deutsche Bahn Systemtechnik", iste kompanije koja je obavljala i dinamičko ispitivanje brze pruge Beograd - Novi Sad.

Dinamička testiranja obavljaće se svakodnevno, a testiraće se koloseci, kontaktna mreža i ugrađeni sistem bezbednosti ETCS - nivo 2.

U zavisnosti od vrste ispitivanja, testiranja će se obavljati i elektromotornim putničkim garniturama Štadler.

- Prema pripremljenom rasporedu, kompanija Deutsche Bahn Systemtechnik, u zavisnosti od vrste ispitovanja, planira da dnevno sprovodi od dve do osam test vožnji voza, u oba smera. Svakoga dana pre ispitivanja i polaska test voza, vršiće se vizuelni pregled cele deonice motornom drezinom - navodi se u saopštenju.

Infrastruktura železnice Srbije upozorava da je u navedenom periodu zabranjeno i opasno prisustvo građana u železničkim stanicama, odnosno na kolosecima i peronima duž deonice na kojoj se obavlja ispitivanje, jer, kako se ističe, nepoštovanjem ovih pravila građani direktno mogu da ugroze sopstveni život, kao i bezbednost železničkog saobraćaja tokom testiranja pruge.

Precizira se i da će duž cele deonice za vreme dinamičkog ispitivanja biti raspoređeno osoblje izvođača radova konzorcijuma Kineskih železnica i Infrastrukture železnice Srbije, a biće pojačano i prisustvo pripadnika MUP-a.

- Važno je napomenuti da je u okviru realizacije projekta na celoj deonici pruge od Novog Sada do državne granice sa Mađarskom izvršeno denivelisanje ukrštanja drumskog i železničkog saobraćaja, tako da na čitavoj deonici ne postoje putni prelazi u nivou - navedeno je u saopštenju.