Foto: x/BesnikVe

Podignuta OPTUŽNICA za slučaj Banjska

Vesti Autor: M.S. | 14:03 Sreda, 11 09 2024 Foto: x/BesnikVe

Specijalno tužilaštvo Kosova podnelo je 11. septembra optužnicu zbog događaja u mestu Banjska prošle jeseni, kada je u razmeni vatre između grupe Srba i kosovske policije ubijen kosovski policajac Afrim Bunjaku, a sa srpske strane život izgubilo troje ljudi.

Optužnica je podignuta protiv 45 osoba, uključujući i Milana Radojičića. Oni se terete da su bili deo oružane grupe koja je u septembru prošle godine napala kosovsku policiju. Ovaj slučaj, Vlada u Prištini označila je kao teroristički čin.

Optuženi su, prema rečima tužioca imali različite uloge u okviru, kako kaže, kriminalne grupe, "od organizovanja i usmeravanja terorističkih aktivnosti do finansiranja i pranja novca".

Među glavnim optuženima je Milan Radoičić koji je obeležen kao vođa grupe, a za kojim je raspisana i Interpolova poternica na zahtev Kosova putem Misije Ujedinjenih nacija (UNMIK).

U pritvoru na Kosovu se nalaze tri osobe koje su uhapšene tokom napada u Banjskoj.

Istragu o događajima u Banjskoj vodi i Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje je putem EULEX-a (Misija Evropske unije za vladavinu prava) zatražilo informacije od Kosova o slučaju Banjska. Ministarstvo pravde Kosova odbilo je ovaj zahtev.

Povodom ovog napada nije izostala ni reakcija međunarodne zajednice koja je osudila ovaj napad.

Državni vrh Srbije je u nekoliko navrata negirao bilo kakvu umešanost u napad u Banjskoj.