Foto: Ministarstvo privrede

Podrška države privrednicima ove godine dve milijarde dinara

Vesti Autor: B.O. | 16:10 Sreda, 17 04 2024 Foto: Ministarstvo privrede

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Slobodan Cvetković najavio je danas, na konferenciji „Dosadašnja praksa razvojnog finansiranja i mogućnosti finansiranja malih i srednjih preduzeća u Republici Srbiji”, da će to ministarstvo i u ovoj godini nastaviti sa realizacijom programa finansijske podrške privrednicima, sa budžetom od dve milijarde dinara.

Cvetković je na skupu, koji je u Novom Sadu organizovao Fond za razvoj Republike Srbije, naveo da je Ministarstvo za programe finansijske podrške malim i srednjim preduzećima u prethodnoj godini izdvojilo 3,4 milijarde dinara bespovratnih sredstava, od čega 1,4 milijarde dinara iz sredstava EU za sprovođenje programa za nabavku opreme. 

Prema njegovim rečima, do sada je, po sva četiri programa finansijske podrške u 2023. godini, odobreno ukupno 1.019 zahteva u vrednosti od približno 2,2 milijarde dinara bespovratnih sredstava, dok je vrednost ukupno ostvarenih investicija 9,1 milijarda dinara.

Jasno je da postoji veliko interesovanje za finansiranje domaćih preduzeća, rekao je ministar i dodao da je Fond za razvoj poslednjih godina dobio na atraktivnosti jer je cena kapitala skočila. 

On je ukazao na to da Ministarstvo pokušava da obezbedi nove linije finansiranja, pri čemu je poručio preduzetnicima da pažljivo investiraju, jer ne podrazumeva svaka investicija razvojnu komponentu. 

Treba osmatrati globalne trendove, budući da se dešavaju velike promene, prelazi se na nove tehnologije, objasnio je Cvetković i dodao da srpsko tržište treba da se širi, s obzirom na to da kapaciteti domaće privrede prevazilaze potrebe 7,5 miliona ljudi.

Cvetković je predočio važnost regionalne saradnje i inicijative kao što je „Otvoreni Balkan” za našu privredu, dodavši da Srbija ima stabilnost i bezbednost, što je neophodno za savremeni biznis.