Foto: unsplash.com

Posle tronedeljne obustave rada predstavnici zaposlenih u Pošti se DOGOVORILI sa vladom

Vesti Autor: K.C. | 10:20 Četvrtak, 16 11 2023 Foto: unsplash.com

Predstavnici zaposlenih u Pošti Srbije su posle tronedeljne obustave rada i tri neuspešna sastanka sa nadležnima, postigli dogovor sa Anom Brnabić, premijerkom Srbije u tehničkom mandatu.

Sporazumom koji su potpisali 15. novembra dogovoreno je zapošljavanje novih radnika, isplata jednokratne pomoći svim zaposlenim, izuzev rukovodstvu, od po 20.000 dinara, povećanje plata od 1. novembra ove godine svim zaposlenima u tehnologiji od 10 odsto, kao i dodatno povećanje plata za 10 odsto početkom 2024. godine za sve zaposlene, osim rukovodilaca.

U saopštenju na sajtu vlade, zaposleni koji su obustavili rad neće biti sankcionisani ako ispune dogovor i vrate se na posao 16. novembra.

Podsetimo, kuriri, poštari i pojedini šalterski službenici Pošte Srbije u Novom Sadu, drugom najvećem gradu u zemlji, obustavili su rad 24. oktobra nezadovoljni uslovima rada, pre svega platom, a potom su im se priključile i kolege iz još nekih mesta u zemlji.

„Sistem se više od deset godina urušava, dovedeni smo do prosjačkog štapa. Ljudima možemo samo da se izvinimo, ali je ovo borba za golo preživljavanje“, rekao je poštar iz Beograda Srđan Popadić, koji dve nedelje ne odlazi na posao, za BBC na srpskom.

Štrajkači su tražili povećanje plata za 30 odsto, kao i da se zaposli veći broj ljudi zbog uvećanog obima posla.

Sa njima je najpre razgovarao Zoran Đorđević, vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije, tvrdeći potom da su im svi zahtevi ispunjeni.

„Mi smo Pošta Srbije i moramo da radimo u interesu države. Nisu to samo paketi, tu su pozivi za operacije, laboratorijski nalazi, sudska pisma, niko ne treba da bude talac zbog obustava. Dajte da radimo, Srbija i građani su iznad svih nas“, poručio je Đorđević, čiju ostavku traže nezadovoljni radnici.

Potom je ministar Jovanović 13. novembra izjavio da im je ponuđeno povećanje plate za 10 odsto, što su zaposleni odbili. Na sastanku sa nezadovoljnim radnicima u Novom Sadu, Jovanović je zatražio momentalni povratak na posao. Rekao im je i da je spreman da, kada se vrate na posao, sa njima razgovara o planu povećanja broja zaposlenih u tehnologiji i uvođenju novih usluga kako bi se dostigao i prestigao republički prosek zarada.

„Nijedan dan više ne sme da se izgubi“, poručio je ministar, dodajući da će „dalja obustava rada imati ogromne posledice po finansijsko poslovanje“.

I ovaj predlog je glatko odbijen.

Vlada je objavila i sporazum sa poštarima

Sporazum su potpisali: Zoran Đorđević, vršilac dužnosti direktora JP Pošta Srbije, predsednica vlade, kao i predstavnici tri sindikata

Nije, međutim, poznato koliko je tačno poštara obustavilo rad, a njihovi predstavnici tvrde da ih je oko 5.000.

U Pošti Srbije zaposleno je oko 15.000 ljudi, prema sajtu ovog Javnog preduzeća.

Foto:srbija.gov.rs