Foto: srbija.gov.rs

Potpisan Memorandum o razumevanju između MSP Srbije i Stejt departmenta

Vesti Autor: A.O. | 15:43 Četvrtak, 05 01 2023 Foto: srbija.gov.rs

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil potpisali su danas Memorandum o razumevanju između Ministarstva spoljnih poslova Vlade Republike Srbije i Stejt departmenta. Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova rekao da Srbija smatra da treba povećati intenzitet međusobnih kontakata sa SAD, a samim tim i poseta, kako u Vašingtonu, tako i u Beogradu.

Mi pozdravljamo što državni savetnik Stejt departmenta Derek Šole dolazi u Srbiju 12. januara. Naravno, radovali bismo se i poseti državnog sekretara SAD-a Entonija Blinkena. Time bi bilo potvrđeno opredeljenje aktuelne američke administracije za razvijanje partnerskih odnosa, poručio je Dačić. On je istakao da je zadovoljan i nivoom ekonomske saradnje sa SAD koja je prešla milijardu dolara i zahvalio ambasadoru Hilu što je izneo ocene koje mogu da postaknu investitore za dolazak u Srbiju. Od velikog je značaja da je više od 30.000 radnika zaposleno u američkim kompanijama u Srbiji, napomenuo je on.

Ministar spoljnih poslova je govoreći o Memorandumu o razumevanju, objasnio da će se na taj način uspostaviti saradnja između dvaju ministarstava kada je reč o razmeni zaposlenih. Taj aranžman vidimo kao još jednu priliku za unapređenje bilateralnih odnosa i bolje razumevanje spoljno-političkih službi. Reč je o privremenom raspoređivanju oficira za vezu našeg ministarstva u odgovarajuću direkciju Stejt departmenta, objasnio je ministar spoljnih poslova. Hil je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem Memoranduma o razumevanju oko upostavljanja jednog oficira za vezu, poziciji za srpskog diplomatu koji bi radio u Stejt Departmentu. Mislimo da je ovo prava prilika da se naša ministarstva približe i da bolje upoznamo vaše diplomate.

Mislim da Srbija ima tradiciju dobrih diplomata, rekao je Hil. Ambasador SAD je ukazao na to da je sa Dačićem razgovarao o različitim pitanjima sa kojima se suočavaju dve države i izrazio zadovoljstvo zbog toga što postoji zajedničko viđenje problema. Očigledno je da postoji mnogo stvari koje treba da se urade u svetu oko pitanja koja su veoma važna kako za Srbiju tako i za SAD, istakao je ambasador SAD. Dačić je ovom prilikom najavio i da će sa ministrom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislavom Žigmanovom sutra, 6. januara, u Zagrebu prisustvovati Božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća (SNV). Ministar spoljnih poslova je rekao da će tom događaju prisustvovati i poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije, kao i da se očekuje dolazak predstavnika Vlade Hrvatske.

Osim tog događaja, nisu predviđeni bilateralni sastanci. Treba da pokušamo da tražimo zajedničke interese između Srbije i Hrvatske. Potrebno je da razgovaramo o razlikama vezanim za prošlost na jedan način, a drugi je traženje najmanjeg mogućeg zajedničkog imenitelja za buduće odnose, izjavio je ministar spoljnih poslova. Takođe, Dačić je najavio da će u petak, 13. januara, u Ministarstvu spoljnih poslova biti organizovan tradicionalni prijem za diplomatski kor. 

Izvor: srbija.gov.rs