Foto: ig/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije se sastao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom

Vesti Autor: K.C. | 11:11 Utorak, 21 11 2023 Foto: ig/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom nakon čega su se obratili javnosti.

Vučić se na početku obraćanja zahvalio Stoltenbergu.

„Mi smo razgovarali o svim važnim pitanjima više od jednog i po sata, i za nas je važna saradnja sa NATO i Kforom, u nadi da ćemo osigurati bezbednost i sigurnost na KiM," kaže predsednik Vučić.

On je upoznao Stoltenberga da su isključivo Srbi ugroženi na KiM i da je u poslednjih godinu dana 13 odsto Srba napustilo sever KiM zbog maltretiranja i pritisaka prištinskog režima.

„Samo su Srbi ugroženi i bili napadani, nikada Albanci nisu bili napadani. Da budem precizan, samo su Srbi bili napadani od 2001. godine, a naročito otkako je Kurti na vlasti," rekao je Vučić i dodao: „Sa NATO ćemo uvek sarađivati, ja ću kao vrhovni komandant uputiti zahtev Vladi Srbije da razmotri odluku o tome da krenemo u održavanje zajedničkih vežbi sa NATO koje smo imali ranije," rekao je on.

Predsednik Srbije je istakao da podržava prisustvo NATO i Kfora na KiM.

„Mandat NATO je zasnovan na rezoluciji 1244 i zato podržavamo prisustvo NATO i Kfora, ali imamo problem sa političkim tumačenjem rezolucije sa Zapada. Ali mi građani Srbije moramo da se naviknemo na dvostruke standarde i uvek ćemo mi biti krivi," rekao je.

„Srbija će čuvati mir. Radimo u procesu dijaloga da dođemo do kompromisnog rešenja, i da budem iskren gospodine Stoltenberg, nema ništa od ZSO sve dok je Aljbin Kurti na vlasti," kaže Vučić i dodaje da će zapadne sile uvek čuvati „svoje čedo".

On je zahvalio Stoltenbergu što je uvek mogao da pozove i zatraži pomoć od NATO, i da će pokušati da povrati poverenje.

Jasno je da će međunarodna zajednica pomerati ciljeve i podizati lestvicu za Srbiju, jer ih jedino zanima kada će Beograd da prizna Kosovo, rekao je Vučić u javnom obraćanju.

Pošto su jedini ugroženi na KiM Srbi, rekao je predsednik, sarađivaćemo sa NATO.

„Naša Vojska sa Kforom ima odličnu saradnju," kaže on.

Dodao je da zna da zapad samo interesuje slučaj u „Banjskoj" i pre toga „Zvečan" odnosno tuča koja je izbila sa pripadnicima Kfora kada su oni krenuli napred da pokušaju da sačuvaju vozila specijalne policije Prištine.

„Moram da kažem da imamo drugačije viđenje onoga što se dogodilo, ali da dobro razumemo šta su zahtevi zapada i šta su zahtevi NATO. Mi ćemo se i u budućnosti truditi da imamo najbolju moguću komunikaciju sa NATO", dodao je Vučić.

On je istakao da je Vojska Srbije profesionalno radila svoj posao.

„U skladu sa našim pravom učinićemo odgovornim one koji su učestvovali u izvršenju krivičnih dela u Banjskoj, a Vojska Srbije nije prekoračila svoja ovlašćenja, imala je korektan odnos sa NATO i Kforom, a gde ćemo raspoređivati vojsku to je naša stvar," kaže Vučić.

Na pitanje da li će napadači iz Banjske biti kažnjeni, Vučić je rekao da neće nikada odgovarati.

„Niko neće odgovarati. Niko ni ne vodi istragu," ističe Vučić i dodaje: Oni su uhapsili Dušana Obrenovića za koga smo pokazali snimak da ništa nije uradio, čak se i NATO saglasio da ništa nije uradio i još je u pritvoru od maja. Samo su ga KFOR-ove snage uvukle u svoj krug. Ništa nije uradio, nije se ni suprotstavljao", rekao je Vučić.

Dodao je da se za Dragišu Galjka ne vodi istraga, a upucan je sa dva metka.

„Čovek koji je upucao decu koja su nosila badnjak je na slobodi, ko je upucao sedmoricu Srba - pa koga je briga," rekao je Vučić u javnom obraćanju.

Obraćanje Stoltenberga

„Radujem se jačanju saradnje, Vučić i ja smo razgovarali o tenzijama na Kosovu i o značaju Kfora. Nastavićemo da u okviru Kfora čuvamo bezbednost na Kosovu," rekao je Stoltenberg.

„Nato je spreman da očuva mir. Pozdravljam blisku kooordinaciju između Vosjke Srbije i Kfora. Računam na sve strane da smanje tenzije," kaže Stoltenberg.

„Podržavam formiranje ZSO, to bi bio ključ za normalizaciju", istakao je Stoltenberg.

Prema rečima Stoltenberga ubistvo civila i rušenje prava je neprihvatljivo.

„Oni moraju odgovarati za to, nezavisno ko je to uradio. Važno je da se shvati uloga NATO u tome, jer naše prisustvo nije u smislu provođenja zakona već da se garantuje stabilnost i da budemo dorasli zadatku na nepristrasan način. Mi smo uvećali vojno prisustvo za oko 1.000 pripadnika zbog tenzija i nasilja. Svaki put kada vidimo kršenje zakona i kada vidimo da su nevini ubijeni, poruka je ista - da oni koji su odgovorni moraju za to odgovarati. Pozdravio sam poruku predsednik Vučića kada je reč o vojnim vežbama. To pazuje da imamo partnerstvo i radimo na mnogim temama," rekao je Stoltenberg.

Kako kaže, činjenica je da zajedničke vojne vežbe ne znače da to podriva neutralnost Srbije, jer je Srbija jasno stavila do znanja da će ostati van vojnih bolkova i to NATO poštuje.

Stoltenberg je još jednom pomenuo da se prisustvo NATO-a zasniva na rezoluciji UN.