Foto: fb/Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije stigao na samit Ukrajina - Jugoistočna Evropa 

Vesti Autor: K.C. | 11:52 Sreda, 28 02 2024 Foto: fb/Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas učestvuje na prvom samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa, koji se održava u Tirani.

- Naporan dan je pred nama, ozbiljne i važne poruke, trebalo bi da razgovaramo sutra i o programu rasta i o jedinstvenom evropksom tržištu, danas da ragovaram sa predsednikom Zelenskim. Za nas veoma važne i ne uvek lake teme. Nisu stvari tako jednostavne kao što vama izgledaju. A da li ću sresti Plenkovića i šta ću da razgovaram, sigurno neću da razgovaram o tome kakvog je kvaliteta smoki ili krem bananice - rekao je Vučić. 

- Imamo više predloga deklaracije, celu noć to već traje. Videćemo. Ja mogu samo da kažem da ću se držati načela i principa koje je Savet za nacionalnu bezbednost usvojio pre dve godine - rekao je Vučić.  

Predsednik Vučić će, kako saznajemo, na samitu u Tirani jedini tražiti izmene teksta deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena.

Kako će tekst deklaracije konačno izgledati još nije poznato, ali  Vučić će tražiti da se iz teksta izbace sankcije za Rusiju, kao i „Maligni uticaj Ruske Federacije na zemlje u regionu".

Takođe, predsednik Srbije će tražiti i da u tekstu ne stoji „Zemlje" već „Western Balkan Six". Ovaj zahtev naša zemlja je tražila zbog tzv. Kosova, jer Srbija lažnu državu nikada neće nazvati „državom", dok se ostali učesnici slažu sa predloženim.