Foto: ig/buducnostsrbijeav

Predsednik Vučić sa Orbanom i ličnim izaslanikom predsednika UAE: „Nešto što čini ŽIVOT bilo je od POSEBNOG ZNAČAJA danas"

Vesti Autor: K.C. | 15:57 Petak, 29 09 2023 Foto: ig/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Viktorom Orbanom i ličnim izaslanikom predsednika UAE, princom prestolonaslednikom Kaledom bin Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom.

Predsednik Srbije i mađarski premijer obratili su se medijima nakon sastanka.

„Velika mi je čast da ugostim Viktora Orbana. Razgovarali smo o važnim i strateškim pitanjima. Usvojili smo jedan dobar zaključak koji se tiče formiranja timova za logistiku. Naše dve zemlje su zemlje bez luka i mora i u zavisnosti smo od Konstance, Kopra, Soluna...Razgovarali smo o formiranju zajedničkih kompanija. Nešto što čini život bilo je od posebnog značaja. Razgovarli smo i o geopolitičkim pitanjima. Razgovarali smo i kako da popravimo naš investicioni ambijent. Verujem da smo napravili dobar sastanak.

- Usvojili smo dobar zaključak koji se tiče formiranje timova za logistiku, razgovarali smo o mogućnosti formiranja kompanija iz oblasti stočarstva, o razvoju poljoprivredne infrastrukture, kao i zajedničkih kompanija za naftu i gas. Nešto što čini život bilo je od posebnog značaja danas - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 

„Premijeru Orbanu zahvalan sam na ogromnoj podršci, osećajte se uvek kao kod svoje kuće", rekao je Vučić i najavio da će otići sa gostom u obilazak Beograda na vodi i da će, nakon trilateralnog sastanka, imati i bilateralni sastanak sa mađarskim premijerom.

„Ovde sam došao sa dve svrhe, da imamo trilateralni i bilateralni sastanak. Trilateralni sastanak je imao cilj da predstaviomo srpsko-mađarsku ekonomsku saradnju predstavniku UAE i pokažemo da je ovo izuzetna prilika, jer naša saradnja je uspešna. Mađarska nije imala priliku da učestvuje na sastanku poput ovog. Mađarska je uvek bila na strani dijaloga, nikada nismo podržavali sankcije ni protiv jedne zemlje", kazao je premijer Orban.

Trilateralni sastanak se održao u okviru inicijative za uspostavljanje strateške bezbednosti regiona u oblasti energetike, vodosnabdevanja, prehrambene industrije i ljudskih resursa.

„Odličan i sadržajan sastanak sa prijateljima koje sam detaljno obavestio o poslednjiim događajima na Kosovu i Metohiji. Razmotrili smo i brojne teme u okviru inicijative za uspostavljanje strateške bezbednosti regiona u oblasti energetike, vodosnabdevanja, prehrambene industrije i ljudskih resursa. Razgovarali smo i o velikim investicionim potencijalima koji su se otvorili u okviru predstojećeg EXPO2027, kao i o širenju saradnje u oblasti novih projekata, inovacija, istraživanja, zdrave i zelene energije i tehnologija budućnosti", napisao je Vučić na Instagramu.