Foto: ig/buducnostsrbijeav

Predsednik Vučić obišao aerodrom u Batajnici

Vesti Autor: K.C. | 13:01 Nedelja, 31 03 2024 Foto: ig/buducnostsrbijeav

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas jedinice Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, na aerodromu Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

Obilasku su prisustvovali potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović.

Otkad sam poslednji put bio, ništa od ovih hangara nije bilo. Isto smo ovde stajali, padala je kiša", primetio je predsednik.

Vučić se u razgovoru sa vojnicima osvrnuo i na nepoznatu letelicu uočenu iznad Valjeva, na visini od 5.500 metara.

Ono juče je bio balon ili veliki špijunski dron? Brzo je napustio prostor. Sledeći put to PVO dejstvovati i srušiti, pa da utvrdimo čije je", rekao je.

Obradoviću, koji je to juče bio balon?", pitao je predsednik, a dobio odgovor da nije ništa ozbiljno.

Predsednik Vučić je rekao da ćemo svakao ići u nabavku, a da li će to biti Rafali videćemo.

Ako ne budemo mogli da nabavimo rafale", nabavićemo nešto drugo. Moramo da vodimo računa o regionu. Kao vojno neutralna zemlja moramo da budemo jači, da bismo tu neutralnost mogli da sačuvamo", napomenuo je i didao: „moguće je da se odlučimo za kombinovano lovačko bombarderski sitem i naravno za dronove".
Predsednik  je otkrio i da smo uzeli dosta radara iz Francuske koji su odlični.

Za sledeću godinu se planira da naša namenska izradi oko 120 hiljada granata i raketa, istakao je Vučić i dodao da smo naručili i neke nove raketne sisteme.

To će za vojsku da bude veoma dobro, dosta tih oruđa smo kupili nije u pitanju jedan, dva tri nego mnogo toga".

On je porazgovrao sa pilotima koji su juče išli u izvidnicu i pitao da li bi pucali da su dobili naređenje i konstatovao da je nebo bilo čisto kada su otišli.

Vučić je pitao koliko im je vremena juče trebalo da stignu do Valjeva i dobio odgovor da je to negdeo oko 10- 12 minuta.

Govoreći o pilotima, Vučić je rekao:

Plate ćemo da rešimo... Imate li dovoljno sati letenja?"

Dobio je odgovor od pilota da su imali letove u Nemačkoj i da treba da nastave i u Srbiji.

Miloš Vučević mandatar nove vlade i bivši ministar odbrane rekao je da je ponosan na ono što su zajednički uradili u prethodnom periodu.

Možda je ovo moj poslednji događaj kao ministra odbrane i vladi kojoj ističe mandat", kazao je.

On se zahvalio predsedniku Vučiću kao vrhovnom komandantu i na njegovoj podršci.

Za godinu dana uradili smo dobre i važne stvari i tek će se videti ti rezultati.Svakako će nova Vlada, kao i prethodna na čelu sa Anom, Vojska Srbije će imati punu podršku, jer je vojska garant opstanka", rekao je on.

Mnogo toga trebamo da uradimo da bi nam zemlja napredovala", rekao je Vučić.
Vi ste mogli da vidite samo deo unapređenih mogućnosti i koliko smo pormenili ne samo izgled već i nivo funkcionalne i operativne sposobnosti naših dvadesetdevetki. Mi smo imali 1 aparat danas ih imamo 14 i u toku je nabavka novih lovačkih aparata za vojsku Srbije", rekao je Vučić.

Kako je rekao nastavićemo da snažimo našu vojsku ali ćemo pre svega da se oslanjamo na domaću industriju i domaću proizvodnju.

Veoma sam nekim stvarima zadovoljana ali još mnogo toga moramo da uradimo i unapredimo", dodao je Vučić.

On je najavio već za 20 dana da ćemo videti prva gađanja srpskih dronova, tada ćemo se uveriti možemo li mi da pravimo dronove i mogu li ti dornovi da pogode nešto.

Prvi put ćete moći da vidite Komarce i Osice, a ja se nadama da ćete do kraja godine moći da vidite i Gavrane".

Vučić je najavio da uskoro stiže više desetina višecevnih bacača raketa što će drastično da osnaži našu odbranu, ali je istakao da je sve to nedovloljno jer moramo da imamo u vidu specifičnost pozicije naše zemlje koja je neutralna i mormao da razumemo sa kakvim se sve izazovima suočavamo.