Foto: ig/buducnostsrbijeav

Predsednik Vučić sa patrijarhom Porfirijem i Dodikom razgovarao o situaciji na KiM i drugim važnim temama

Vesti Autor: K.C. | 18:27 Subota, 16 07 2022 Foto: ig/buducnostsrbijeav

Danas se u Beogradu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sastao sa patrijarhom Porfirijem, članovima Svetog sinoda SPC i srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, koje je obavestio o toku razgovora pod okriljem EU na temu Kosova i Metohije.

Predsednik Srbije je informisao goste o toku razgovora koji se pod okriljem Evropske unije vodi o Kosovu i Metohiji, o situaciji u srpskim sredinama u južnoj srpskoj pokrajini, ali i ekonomsko-socijalnoj situaciji u Srbiji i njenoj međunarodnoj poziciji.

"Informisao sam Njegovu svetost patrijarha srpskog gospodina Porfirija, članove Svetog sinoda i srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o toku razgovora koji se pod okriljem Evropske unije vode o Kosovu i Metohiji, situaciji u srpskim sredinama u južnoj srpskoj pokrajini, ali i ekonomsko-socijalnoj situaciji u Srbiji i njenoj međunarodnoj poziciji", napisao je predsednik Vučić na Instagram nalogu budućnostsrbijeav.

Takođe je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik upoznao  sagovornike sa situacijom u BiH, sa posebnim osvrtom na Republiku Srpsku, kao i svim teškoćama sa kojima se srpski narod suočava zapadno od Drine.

Na sastanku su patrijarh Porfirije i članovi Sinoda Srpske pravoslavne crkve ukazali na neophodnost postojanja nacionalnog jedinstva i očuvanja vitalnih interesa srpskog naroda u celini i izrazili svoju zabrinutost za poziciju veronauke u srpskom prosvetnom sistemu i zatražili podršku od predsednika Srbije kako bi pozicija države bila promenjena.

Oni su od predsednika Vučića zatražili da bude posvećen zaštiti tradicionalnih normi srpskog društva, posebno očuvanju i negovanju najviših porodičnih vrednosti, kao temelja na kojem počiva celokupna zajednica, kao i da zajedno sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom istraje u vođenju samostalne i nezavisne spoljne politike.