Foto: ig/buducnostsrbijeav

MOLDAVIJA: Predsednik Vučić sa svetskim i liderima iz regiona (FOTO)

Vesti Autor: K.C. | 12:36 Četvrtak, 01 06 2023 Foto: ig/buducnostsrbijeav

Predsednik Aleksandar Vučić učestvuje danas na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u moldavskoj prestonici Kišinjevu.

On se sastao se sa predsednikom Vlade Kraljevine Holandije Markom Ruteom.

- Sa Ruteom o aktuelnim izazovima na Kosovu i Metohiji, regionu Zapadnog Balkana, evropskom putu Srbije, ali i bilateralnim odnosima i jačanju političkog dijaloga i intenziviranju ekonomske saradnje - napisao je Vučić na Instagramu.

Vučić se danas sastao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

- Zahvalan sam predsednici Evropske komisije na svemu što radi u cilju povezivanja zemalja regiona i pridruživanja Zapadnog Balkana EU, kao i na tome što delimo istu posvećenost zajedničkoj budućnosti, miru i stabilnosti - kazao je predsednik.

Takođe, predsednik se sastao i sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

- Dobar susret sa predsednikom Milatovićem, tokom kojeg smo razmenili mišljenja o budućnosti regiona, aktuelnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, ali i o perspektivama za jačanje saradnje između naše dve zemlje - objavio je Vučić na Instagramu.

Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Velikog vojvodstva Luksemburga Havijerom Betelom.

- Zahvalio sam premijeru Betelu na podršci koju njegova zemlja pruža Srbiji na EU putu. Razgovarali smo o situaciji na KiM i saglasili se da što pre treba naći rešenje za aktuelnu krizu u cilju očuvanja mira i stabilnosti - izjavio je Vučić.

Sastanak sa liderima iz regiona
Aleksandar Vučić sastao se sa srpskom članicom Predsedništva Bosne i Hercegovine, Željkom Cvijanović, predsednicom Republike Grčke, Katerinom Sakelaropulu, predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije, Dimitrom Kovačevskim i predsednikom Vlade Republike Albanije, Edijem Ramom.

- Mi u regionu najbolje znamo koliko je bitno da zajednički uložimo svaki napor kako bismo sačuvali teško stečeni mir i stabilnost. Razgovarali smo o aktuelnim dešavanjima i daljim koracima koji bi doprineli nalaženju rešenja za sadašnju tešku i ozbiljnu situaciju, sa nadom da će razum prevladati, za dobrobit svih - objavio je predsednik.

Na marginama Samita Evropske političke zajednice u Kišinjevu, Vučić se sastao i sa predsednicom Republike Grčke Katerinom Sakelaropulu i sa saveznim kancelarom Republike Austrije Karlom Nehamerom.

- Brza razmena mišljenja sa predsednicom Sakelaropulu i kancelarom Nehamerom o situaciji na Kosovu i Metohiji, regionu Zapadnog Balkana, ali i o aktuelnim geopolitičkim izazovima - napisao je predsednik na svom Instagram nalogu.

"Uvek sam se zalagao za mir, Srbija će učiniti sve da dođe do deeskalacije"
Predsednik Vučić izjavio je da se uvek zalagao za mir i stabilnost u celom regionu, kao i da garantuje da će Srbija učiniti sve da dođe do deeskalacije situacije na Kosovu i Metohiji.

- Nadam se da ćemo uspeti da svi zajedno deeskaliramo situaciju i da sačuvamo mir i stabilnost. Verujem da ćemo uspeti u tome - rekao je Vučić pred početak Samita.

Istakao je da će Beograd pokušati da ubedi Srbe da protestuju mirno, ali je dodao da su oni veoma odlučni, te da žele da vide leđa tzv. specijalnim jedinicama koje se na severu KiM nalaze ilegalno i dodao da bi najsnažniji korak koji bi doveo do deeskalacije bio povlačenje gradonačelnika koji su izabrani na izborima na koje je izašlo tri odsto birača.

- To se nigde nikad nije desilo. To mora da bude prvi korak i onda mislim da ćemo imati dovoljno snage da nastavimo sa razgovorima kako bismo, ne samo deeskalirali situaciju, već i napravili neke korake unapred - rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je jutros razgovarao sa Srbima sa severa KiM i molio ih da istraju u borbi za pravo i pravdu, kao i da to čine, pre svega u odnosu prema Kforu na miran način.

- Kao što su činili i juče i prekjuče, za nas je važno da se nastave pokušaji da neki ljudi razumeju da 3,4 odsto nisu legitimni izbori i da ne nameću svoju volju na silu i ne uvode specijalne policijske snage i ne maltretiraju i ne progone sprski narod - naveo je Vučić.

Na Samitu se sastao i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Predsednik Srbije je rekao je da će danas imati sastanke i sa Šolcom, Boreljom kao i mnogim drugim premijerima i predsednicima.

- Pokušaćemo da damo sve od sebe da se stvari vrate i normalu i deeskaliraju, a da li će se to dogoditi - za tango je potrebno dvoje i ne zavisi samo do nas - istakao je Vučić.

Tokom Samita u glavnom gradu Moldavije predsednik Vučić učestvovaće i na Okruglom stolu evropskih lidera o energetici i povezivanju, a planiran je i niz susreta predsednika Srbije sa svetskim zvaničnicima.

Među njima su kancelar Nemačke Olaf Šolc, kancelar Austrije Karl Nehamer, predsednik Vlade Republike Češke Petr Fijala, predsednik Crne Gore Jakov Milatović, kao i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.