Foto: fb/Aleksandar Vučić

Predsednik Vučić se sastao sa delegacijom MMF-a

Vesti Autor: K.C. | 14:18 Ponedeljak, 14 10 2024 Foto: fb/Aleksandar Vučić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom Međunarednog monetarnog fonda.

Težak, verujem i uspešan sastanak sa delegacijom Medunarodnog monetarnog fonda,
Srbija nastavlja putem fiskalne stabilnosti, ali ćemo morati da budemo još disciplinovaniji i odgovorniji nego do sada", rekao je Vučić

On je istakao da su pregovori sa MMF bili naporni, ali je ostvaren sjajan napredak što je potvrdio i šef misije Donald Megetigan.

On mi je čestitao na postizanju investicionog rejtinga Srbije i istakao uspešan završetak četvrte, ujedno i poslednje revizije tekućeg stend-baj aranžmana, kao i dogovor novog PCI aranžmana od sledeće godine".

Takođe, potvrđen je dogovor o održavanju budžetskog deficita od 3% u periodu 2025-2027, uz prioritizaciju kapitalnih projekata. Delegacija MMF je naglasila važnost poštovanja fiskalnih pravila, posebno kada je reč o platama i penzijama, kao i potrebu za pažljivim upravljanjem troškovima u sektorima poljoprivrede, infrastrukture i zdravstva.

Izrazio sam zahvalnost za podršku MMF-a i istakao posvećenost Srbije daljoj fiskalnoj konsolidaciji i sprovođenju strukturnih reformi, uključujući reforme u energetskom sektoru i upravljanju javnim preduzećima", rekao je predsednik Srbije.