Foto: ig/buducnostsrbijeav

Predsednik Vučić sutra na ceremoniji obeležavanja POČETKA RADA interkonektora Srbija-Bugarska

Vesti Autor: K.C.Sutra će u Nišu, predsednik Republike Srbije A | 12:07 Subota, 09 12 2023 Foto: ig/buducnostsrbijeav

Sutra će u Nišu, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, povodom obeležavanja početka rada Gasnog interkonektora Srbija-Bugarska, ugostiti predsednika Republike Azerbejdžan Ilhama Alijeva, predsednika Republike Bugarske Rumena Radeva i ambasadora Evropske unije u Srbiji Emanuela Žiofrea.

Tokom boravka u Nišu, planirani su i odvojeni bilateralni susreti predsednika Vučića sa predsednicima Republike Azerbejdžan i Republike Bugarske, saopštila je predsednikova Služba za saradnju s medijima.

Završetkom radova na gasovodu do Bugarske omogućiće se sigurnije i stabilnije snabdevanje Srbije gasom iz različitih izvora, posebno iz Azerbejdžana.

Izgradnja novog gasovoda u dužini od 109 kilometara od Niša do Dimitrovgrada trajala je 12 meseci. Ukupna dužina dvosmernog gasovoda Srbija-Bugarska je 170 kilometara, od Novog Iskara, u blizini Sofije, do Niša.

Srbija je potpisala ugovor o interkonekciji sa Bulgartransgasom i komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja 2024. godine.

Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska, iznosi 85,5 miliona evra. Projekat je finansiran delom kroz bespovratnu pomoć EU, u visini od 49,6 miliona evra, kao i 25 miliona evra povoljnog kredita Evropske investicione banke koji će Srbija plaćati za deo gasovoda koji prolazi kroz Srbiju.