Foto: srbija.gov.rs

Predstavljene aktivnosti Ministarstva prosvete u oblasti ljudskih i manjinskih prava

Vesti Autor: A.O. | 18:25 Sreda, 26 10 2022 Foto: srbija.gov.rs

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je danas u okviru Sajma obrazovanja predstavilo svoje aktivnosti na polju ljudskih i manjinskih prava.

U saopštenju se navodi da su na štandu Ministarstva posetioci imali priliku da vide umetnički i muzički program koji su pripremili učenici i nastavnici Škole za oštećene sluhom-nagluve „Stefan Dečanski“ iz Beograda. Direktorka škole Dušica Bukvić istakla je da škola ima blizu 300 učenika iz cele Srbije i da je reč o ustanovi sa dugom tradicijom, pri čemu je izrazila zahvalnost Ministarstvu na podršci i dosadašnjoj saradnji. Nastavnici ove škole su na štandu Ministarstva predstavili rezultate projekta o podršci nastavnicima iz škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju.

Prezentovan je i projekat „Unapređeni ravnopravni pristup i završavanje preduniverzitetskog obrazovanja za decu kojima je potrebna dodatna podrška“, ali i digitalna biblioteka Osnovne škole „Dr Dragan Hercog“, koja pruža podršku učenicima na bolničnom i kućnom lečenju. Osnovna škola "Zdravko Gložanski" iz Bečeja izvela je interaktivni "Forum teatar", u okviru kojeg su učenici prikazali na koji način mogu da se prevaziđu situacije vršnjačkog nasilja, kao i ulogu svakog od aktera od pojedinca do institucije u sprečavanju nasilja. Prva obrenovačka osnovna škola predstavila je rezultate projekta REVIS- „Odgovor na vršnjačko nasilje nad decom u školama i povezanim okruženjima“.

Posetiocima sajma su na ovom štandu bili dostupni i materijali nastali u okviru zajedničkih projekata Ministarstva i Saveta Evrope iz oblasti obrazovanja za demokratsku kulturu (projekat Kvalitetno obrazovanje za sve). Među školama koje su se danas predstavile bila je i škola OŠ ''Petefi Šandor'' iz Bečeja, a tokom dana svoje aktivnosti prezentovaće i OŠ "Branko Pešić" iz Beograda. Posetioci su imali prilike da se upoznaju i sa različitim priručnicima i brošurama iz oblasti inkluzivnog obrazovanja, prevencije nasilja i obrazovanja manjina.

Izvor: srbija.gov.rs