Foto: ig/buducnostsrbijeav

Predstojeći sastanak predsednika Vučića i Makrona Srbiji donosi desetine MILIJARDI evra

Vesti Autor: K.C. | 07:18 Petak, 05 04 2024 Foto: ig/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić 8. aprila boraviće u Parizu, gde će se sastati s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. Ovaj susret Vučića s njegovim francuskim kolegom od izuzetne je važnosti za Srbiju i u strateškom smislu jedna od najvažnijih poseta u poslednjih 35 godina.

Ovaj sastanak će, pored očiglednog političkog značaja imati i ogromnu ekonomsku težinu, merenu desetinama milijardi evra.

Ukoliko dođe do realizacije svih planiranih ugovora, ovaj aprilski događaj u Parizu označiće početak nove ere kako u odnosima Srbije i Francuske, tako i u nastavku ekonomskog prosperiteta naše zemlje.

Kako se navodi, naš tim s predsednikom Vučićem na čelu odlično se spremio kako bi, između ostalog, doprineo i da se još brže promeni ekonomska slika Srbije i u evropskim, a ne samo regionalnim okvirima, gde smo lideri i gde i dalje ostvarujemo fantastične rezultate. Predsednik će biti dočekan uz najviše državne počasti i to je samo delić onoga što će ukazati koliko Makron ceni svog srpskog kolegu i koliko je i Francuskoj stvaranje strateškog partnerstva sa Srbijom izuzetno važno. Ovaj susret pokrenuće i niz sastanaka u različitim oblastima, a vrednost svih ugovora, kada do njihove realizacije dođe, iznosi više desetina milijardi evra.

Neke od ključnih tema o kojima će se razgovarati jesu nuklearna energija, namenska industrija, postrojenja za prečišćavanje vode, gejming industrija, stočna proizvodnja, obrazovanje, zdravstvo i drugo. Nuklearna energija je izuzetno važna tema za Srbiju, o čemu je u više navrata govorio i sam predsednik. U planu je i da se sa francuskim kompanijama radi na izgradnji postrojenja za prečišćavanje vode. Tim postrojenjem bi u narednih 10 do 20 godina upravljali Francuzi, koji su lideri u toj oblasti. Plan je i saradnja u oblasti podizanja stočne proizvodnje.

Predsednik Srbije je juče na vanrednoj sednici Vlade najavio da će se sastati s Makronom 8. aprila, uz podsećanje da je prethodno s njim imao čak 19 sastanaka, a da će ovaj biti strateški i jedan od najvažnijih dosad. Kako je predsednik izjavio, očekuju se veliki razgovori s Makronom. Kaže da su se obe strane pripremile i da će se teme ticati raznih oblasti, a da će s njim u Pariz ići i ministar finansija Siniša Mali.