Foto: ig/anabrnabic

Ana Brnabić otvorila izložbu posvećenu ĆIRILICI u čast Sretenja

Vesti Autor: K.C. | 20:38 Sreda, 14 02 2024 Foto: ig/anabrnabic

Brojni muzeji i ustanove, poput Narodnog muzeja Srbije, Galerije Matice Srpske i Državnog arhiva Srbije su povodom Dana državnosti Srbije - Sretenja, održali izložbe u prisustvu državnih zvaničnika

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovala je otvaranju izložbe pod nazivom Ćirilica - 30 postamenata za 30 slova" danas na Sava Promenadi, upriličenu u čast Dana državnosti Srbije - Sretenja.

Za potrebe ove izložbe iskorišćeno je ustavno srpskoslovensko pismo Monah", koje je izradio inženjer Zoran Kostić, u saradnji sa Dimitrijem Stefanovićem, Đorđem Trifunovićem i Viktorom Savićem sa Staroslovenskog odseka Instituta za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti.

„Pozivam građane da u narednih 30 dana posete izložbu posvećenu našoj ćirilici na Sava promenadi, koju mi je bilo čast da sa ministrima u Vladi večeras svečano otvorim. Izložba sa 30 ćiriličnih slova sastavni je deo ovogodišnjeg programa obeležavanja Sretenja, Dana državnosti Srbije", rekla je premijerka Bnabić.

Na Kuli Beograd izveden je Prikaz ćiriličnih slova", dok je na promenadi održana Aktivacija sa lutkama Dositeja Obradovića, Vuka Karadžića i Desanke Maksimović".

Za sutra u 20:30 časova najavljen je veliki vatromet i predstava dronovima.

Svečanosti kod Kule Beograd prisustvovali su, između ostalih, ministri Ivica Dačić, Goran Vesić, Marko Blagojević, Zoran Gajić i Jelena Tanasković.