Foto: srbija.gov.rs

Pripadnici 63. padobranske brigade obeležili slavu i Dan brigade

Vesti Autor: M.S. | 16:35 Nedelja, 13 10 2024 Foto: srbija.gov.rs

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević i izaslanik predsednika Republike prisustvovao je danas na Vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrovićˮ u Nišu vojnoj svečanosti povodom Dana 63. padobranske brigade i 80 godina od njenog osnivanja, Dana vojnih padobranaca i krsne slave jedinice – Pokrov Presvete Bogorodice.

Ukazom predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, 63. padobranskoj brigadi je, povodom 80 godina postojanja ove jedinice, dodeljen Orden belog orla sa mačevima trećeg stepena za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane i izvršavanju bezbednosnih zadataka.

Vučević je na današnjoj svečanosti uručio Orden komandantu jedinice brigadnom generalu Nenadu Zoniću.

Takođe, premijer je otkrio Spomenik padobrancu na Vojnom aerodromu u Nišu zajedno sa komandantom 63. padobranske brigade.

Predsednik Vlade je, u obraćanju prisutnima na svečanosti, poručio da su pripadnici herojske 63. padobranske brigade baštinici duge tradicije viteških čuvara našeg neba i našeg kopna.

Osam decenija je prošlo od trenutka kada je mala grupa hrabrih dobrovoljaca, predvođena mladim poručnikom, smelo zakoračila u nepoznato. Te 1944. godine nadomak Barija postavljeni su temelji na kojima je izgrađena vaša blistava tradicija, rekao je on.

Vučević je istakao da je od tada do danas 63. padobranska brigada kroz svaku bitku i zadatak, svaki skok i svaku žrtvu stvarala ime koje danas izgovaramo s ponosom.

Prema njegovim rečima, u danas uručenom odlikovanju leži priznanje za svaki napor koji su uložili u odbranu naše zemlje, pri čemu je to priznanje za sve generacije padobranaca koje su i ranije isto tako časno služile našoj otadžbini.

Orden je podsećanje na to da su deo nečeg mnogo većeg i podstrek da nastave da opravdavaju tu čast u budućim zadacima i izazovima, rekao je premijer, izrazivši uverenje u to da će ova elitna brigada nastaviti da svoje zadatke izvršava u skladu s najvišim standardima.

Čuvajte duh svoje jedinice jer je on vaša najveća snaga. Neka vas Presveta Bogorodica uvek prati i čuva, vodeći vas kroz svaki izazov, štiteći vas od svake opasnosti. Živela naša slavna vojska! Živela Srbija!, zaključio je Vučević.

Povodom današnjih praznika, predsednik Vlade, u pratnji ministra odbrane Bratislava Gašića, generala Mojsilovića i generala Zonića, položio je venac kraj Zida sećanja palim pripadnicima 63. padobranske brigade, a potom je obišao Spomen-sobu jedinice.

Današnja svečanost upriličena je demo skokom padobranaca koji su nosili zastave Republike Srbije, Vojske Srbije, 63. padobranske brigade i Grada Niša.

Vojnoj svečanosti prisustvovali su ministar Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, ministri u Vladi Srbije, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici verskih zajednica, lokalne samouprave, veterani i porodice poginulih pripadnika 63. padobranske brigade.

Dan 63. padobranske brigade i Dan vojnih padobranaca obeležavaju se u znak sećanja na 14. oktobar 1944, kada je u vojnoj bazi kraj Barija u Italiji formiran Prvi padobranski bataljon Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.

Pripadnici 63. padobranske brigade 14. oktobra obeležavaju i krsnu slavu – Pokrov Presvete Bogorodice.