Foto: Pixabay

Prosvetari: Zahtevamo veće plate!

Vesti Autor: K.C. | 13:30 Petak, 11 02 2022 Foto: Pixabay

U razgovoru sa resornim ministrom Brankom Ružićem, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) zatražila je danas povećanje plata u rebalansu budžeta od 12 odsto, kao i isplatu 20.000 do kraja marta na ime Svetosavskih nagrada, a ukoliko ne dođe do ispunjenja zahteva, najavili su da će održati štrajk 17. marta.

Prema rečima Vladimira Adžića iz Unije SPRS, ministar je na sastanku dao obećanje da će pričati na vladi o nekoj vrsti solidarne pomoći za prosvetare, ali da o povećanju "nije bilo govora".

"Povećanja su sektorska, a to prosveti odgovara. Potpisanim sporazumom trebali su u januaru 2016. godine da se uvedu platni razredi, ali njih nema ni u januaru 2022", rekao je Adžić novinarima.

Ministar Ružić je osvrćući se na zahteve koji su izneti u prethodnom periodu, istakao da postoji nedvosimislena briga države o prosvetnim radnicima i njihovom položaju.

"Prosvetni radnici dokazali su spremnost i volju da deca najmanje trpe i zato i postoji Tim za škole, Krizni štab, pa i dijalog sa sindikatima, kao mesta gde razmatramo sve izazove i nalazimo rešenja. Razumem da ne možemo imati potpuno zadovoljstvo svim donesenim odlukama", naveo je Ružić.