Foto: msp.gov.rs

Punopravno članstvo u EU prioritet spoljne politike Srbije

Vesti Autor: M.S. | 17:18 Ponedeljak, 24 06 2024 Foto: msp.gov.rs

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Marko Đurić razgovarao je danas, na marginama neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova država članica Evropske unije i predstavnika regiona Zapadnog Balkana u Luksemburgu, sa ministrom spoljnih poslova Poljske Radoslavom Sikorskim.

Đurić je, istakavši da Srbiju i Poljsku veže dugogodišnja dobra bilateralna saradnja, podsetio na to da se ove godine obeležava 105-godišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa, te u skladu sa tim pozvao poljskog kolegu u zvaničnu posetu Srbiji.

On je, govoreći o procesu pristupanja EU, ukazao na to da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji strateško opredeljenje i prioritet spoljne politike naše države, i zahvalio na podršci koju Poljska pruža u tom procesu.

Đurić je informisao sagovornika o aktuelnim pitanjima u regionu, kao i o dijalogu sa Prištinom i položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Šef srpske diplomatije zahvalio je na podršci koju je Poljska pružila kandidaturi Srbije za organizaciju Specijalizovane svetske izložbe EXPO 2027, i pozvao poljske kompanije da investiraju u Srbiji, čime bi se dodatno unapredila i ojačala ekonomska saradnja dveju država.