Foto: tw/opozicija_srb

Revitalizovati politiku proširenja Evropske unije

Vesti Autor: M.S. | 16:24 Četvrtak, 09 03 2023 Foto: tw/opozicija_srb

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je neophodno revitalizovati politiku proširenja Evropske unije idejom da neka država treba da postane članica na osnovu kriterijuma koji su postavljeni.

Dačić je, na ministarskom panelu u okviru Balkanskog foruma u Budimpešti, naglasio da sada imamo krizu kriterijuma za ulazak u EU, podsetivši na to da je prošlo 20 godina od samita Unije u Solunu, kada su prvi put stigla obećanja o evrointegracijama Zapadnog Balkana.

Svesni smo unutrašnje prekompozicije Unije u ovom trenuktu, ali ona je dala obećanje da će sledeća članica doći sa Zapadnog Balkana. Čuli smo mnogo priča o tome da smo visoko na lestvici prioriteta, ali je očigledan zamor, istakao je prvi potpredsednik Vlade.

On je ukazao na to da se države EU pitaju da li bi novi članovi doprineli njenom jačanju, a da se istovremeno mi pitamo da li pravno usklađivanje sa Unijom ima smisla ako napredovanje stoji i ne zavisi od kriterijuma koji su postavljeni.

Dačić je naveo primer Severne Makedonije koja je promenila ime zbog evropske perspektive, pa se ništa nije desilo, sem pojave novog uslova.

Prvi potpredsednik Vlade je podsetio na to da je pre 10 godina potpisao Briselski sporazum i da se mnogo toga iz tog dokumenta nije ispunilo, dodavši da EU može da bude objedinjujući faktor na Zapadnom Balkanu, ali imajući u vidu postojeću situaciju, niko u Uniji ne može da garantuje ništa.

On je upozorio na to da možemo da dođemo do trenutka kada to neće biti važno, jer trenutno većina građana ne želi članstvo naše zemlje u Uniji, što se u Srbiji prvi put desilo.

Šef srpske diplomatije je posle Balkanskog foruma, na kojem su učestvovali i ministri spoljnih poslova Mađarske, Albanije i Severne Makedonije, u izjavi novinarima poručio da nema regiona u Evropi koji više želi da uđe u Evropsku uniju od Zapadnog Balkana, izrazivši nadu da to isto želi i Unija.

On je iskazao zahvalnost Mađarskoj na podršci, dodajući da je ona najveći zagovornik proširenja Evropske unije i često govori o Srbiji kao zemlji koja je zaslužila članstvo.

Dačić je izrazio bojazan da dolazi i do određenog zamora u EU, ali i da u Uniji postoji mišljenje da ne treba dalje da se širi dok ne reši svoje probleme.

Na ovom skupu u Budimpešti bilo je reči i o pitanjima migranata, rekao je on, uz ocenu da ne postoji jedinstvena politika EU prema tome, odnosno Unija nema jedinstven pristup, što rezultira lošim branjenjem granica.

Navodeći da je rat u Ukrajini tema broj jedan u svetu, Dačić je ukazao na to da je to uporedo sa pitanjem našeg suvereniteta, primetivši da postoji kriza međunarodnog poretka u smislu da kada se jednom prekrše principi, onda svaka velika sila može principe da tumači na svoj način, što dovodi do obesmišljavanja institucija.

Prvi potpredsednik Vlade je naveo i da je danas u Budimpešti razgovarao sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom o otvaranju prelaza na novoj železničkoj pruzi koja se gradi, kao i o pregovorima o produžetku ugovora o skladištenju gasa za potrebe naše zemlje.

On je podsetio na to da Srbija i Mađarska imaju sporazum o međusobnom zajedničkom korišćenju diplomatsko-konzularnih predstavništava širom sveta, pri čemu je izrazio očekivanje da će u narednim mesecima biti pripremljeni dokumenti koji će biti potpisani prilikom nove sednice vlada dveju zemalja.