Foto: unsplash.com

RHMZ izdao niz UPOZORENJA ZA BEOGRAD - Stiže vetar OLUJNE jačine, grmljavina i grad

Vesti Autor: K.C. | 08:50 Petak, 21 07 2023 Foto: unsplash.com

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenja za Beograd na vetar olujne jačine, kao i grmljavinu sa gradom.

- Danas (21.07.) se u regionu Beograda očekuje vetar olujne jačine sa udarima ≥ 17 m/s (≥ 60 km/h). Verovatnoća je 80 odsto - navodi se u objavi RHMZ na Tviteru.

Upozorenje na grmljavinu sa gradom

U drugoj objavi RHMZ je upozorio i na lokalnu pojavu grmljavine sa gradom u regionu Beograda, sa verovatnoćom od 85 odsto.

RHMZ upozorava i da nas sve do 22. jula uveče, dakle do subote uveče, očekuju vremenske nepogode.

„Oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata do subote uveče očekuje jaka grmljavinska aktivnost. Razvoji superćelijskih oblaka lokalno će biti veoma snažni i brzopokretni (premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku) uz pojavu krupnog grada (> 5 cm u prečniku), kratkotrajnih olujnih udara vetra (> 24 m/s) i izolovano i orkanski udari vetra (> 28 m/s)“, kažu u RHMZ i dodaju:

„Tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti i iz tog razloga će se za konkretne lokacije izdavati hitno upozorenje na grmljavinske nepogode jedan do dva časa unapred“, kažu iz RHMZ.

Upaljen meteo alarm
U većem delu Srbije, izuzev Bačke, Banata i jugozapadnog dela, na snazi je narandžasti meteo alarm, zbog grmljavine, dok je na području KiM upaljen zbog visokih temperatura. Narandžasti meteo alarm znači da je vreme opasno.

Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe“, objašnjavaju iz RHMZ.