Foto: unsplash.com

RHMZ najavljuje OBILNE PADAVINE i povećan vodostaj Lima i Ibra

Vesti Autor: K.C. | 09:29 Utorak, 17 01 2023 Foto: unsplash.com

Povodom najave RHMZ Srbije da se od 17. do 19. januara očekuju izuzetno obilne padavine u Crnoj Gori kao i da se očekuje da one zahvate i jugozapadnu Srbiju, sektor Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za vanredne situacije je danas najavio "pravovremene preventivne mere".

MUP će pratiti razvoj situacije na područjima „gde su evidentirana kritična mesta“.

MUP će sprovesti „pravovremene preventivne mere kako bi ceo sistem zaštite bio podignut na najviši nivo“, a „po potrebi biće angažovano dodatno ljudstvo i mehanizacija, u cilju sprečavanja plavljenja područja, zaštite stanovništva i njihove imovine“.

RHMZ predviđai zuzetno obilne padavine (od 100 do 150 miliietara, lokalno i više) koje će svojom periferijom zahvatiti zapadne delove Кosova i Metohije (uz količinu preko 100 milimetara), kao i jugozapadnu Srbiju, naročito oblast južno od linije Priboj – Prijepolje – Sjenica – Novi Pazar, gde će pasti od 40 do 80 milimetara kiše.

Na Limu kod Prijepolja će vodostaj po najavama iz RHMZ od 18. do 21. januara biti u većem porastu sa dostizanjem granice vanredne odbrane od poplava tokom 18.-19. januara.

Na Ibru kod Raške očekuje se da će vodostaj dostići granicu redovne odbrane od poplava tokom 18-19. januara.

Istovremeno, na malim bujičnim vodotocima ovih slivova očekuju se lokalna izlivanja.