Foto: fb/Rusko demokratsko društvo

Rusi u Beogradu POSLALI JASNU PORUKU Putinu - Glasali za Davankova!

Vesti Autor: K.C. | 17:49 Ponedeljak, 18 03 2024 Foto: fb/Rusko demokratsko društvo

Prema zvaničnim rezultatima sa birališta u Beogradu, koje je objavilo Rusko demokratsko društvo, na izborima za predsednika Ruske Federacije Vladimir Putin je osvojio svega 10,8 odsto. 
Kandidat partije Novi ljudi i poslanik Dume Vladislav Davankov (40) je u Beogradu pobedio Putina osvojivši 67 odsto glasova.

Prema objavljenim rezultatima, u Srbiji je glasalo 4.726 Rusa, 3.185 za Davankova, 512 za Putina, dok je 900 zaokružilo više od jednog kandidata, zbog čega je listić bio nevažeći. I ti nevažeći glasovi mogu se najvećim delom pripisati protivnicima Vladimira Putina s obzirom na to da je i Julija Navaljna pozvala sve koji su protiv ruskih vlasti da glasaju za nekog od trojice protovkandidata ili da ponište svoj glasački listić.

To se otprilike poklapa sa rezultatma izlazne ankete Inicijative ,,Glasajte u inostranstvu" (Голосуй за рубежом), po kojoj je Putin osvojio samo tri procenta na biralištu u Beogradu.

U Podgorici je zabeležen skoro isti rezultat kao u srpskoj prestonici, tri odsto glasova za Putina i 66 odsto za Davankova.

Zanimljivo je da je ruski vladar u Zagrebu mnogo bolje prošao i osvojio glas 14 odsto ispitanika koji kažu da su glasali za njega a da je ,,samo" 42 odsto glasalo za Davankova. Ruski predsednik je prema postizbornim anketama dobio glasove više od pola ispitanika samo u Atini (59 odsto).