Foto: mod.gov.rs

Saradnja Ministarstva odbrane i Instituta za noviju istoriju Srbije

Vesti Autor: B.O. | 13:22 Utorak, 23 04 2024 Foto: mod.gov.rs

Državni sekretar Ministarstva odbrane Vlade Republike Srbije Nemanja Starović i direktor Instituta za noviju istoriju Srbije Mile Bjelajac potpisali su danas Sporazum o naučnoj i prosvetnoj saradnji između dve institucije.

Starović je, govoreći o značaju ovog dokumenta, istakao da sistem Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, osim tri osnovne misije koje su mu poverene, može da ponudi još mnogo više široj društvenoj zajednici – posebno u oblasti nauke i kulture sećanja.

On je izrazio zadovoljstvo time što je uspostavljen obrazac saradnje sa najuglednijim naučnim institutima u našoj zemlji, ocenivši da će rezultati Sporazuma biti vidljivi, kako u oblasti naučnoistraživačkih delatnosti, tako i u domenu negovanja kulture sećanja i tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

U sistemu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije imamo Univerzitet odbrane sa mrežom institucija koje se bave naučnoistraživačkom delatnošću, među kojima su Institut za strateška istraživanja i Vojni arhiv, čiji značaj daleko prevazilazi granice Srbije. Sve to će biti na raspolaganju široj društvenoj zajednici, kroz saradnju sa relevantnim naučnim institutima, objasnio je državni sekretar.

Bjelajac je naglasio da je potpisivanjem ugovora između Ministarstva odbrane i Instituta unapređena i formalizovana već postojeća višedecenijska saradnja pojedinačnih saradnika i Instituta u celini sa delovima sistema odbrane.

Ovim sporazumom definisana je buduća kontinuirana saradnja u oblasti ljudskih resursa, istraživanja, izdavaštva i razvoja programa, imajući u vidu zajedničku naučnu i prosvetnu ulogu u savremenom društvu.

Njime se, takođe, uređuju osnove za zajedničku organizaciju i realizaciju domaćih i inostranih naučnih, prosvetnih, izdavačkih i drugih aktivnosti, projekata i programa iz oblasti nauke i prosvete, čiji je cilj da se neguju i promovišu delatnosti potpisnika.

Potpisivanju pomenutog sporazuma su prisustvovali i rektor Univerziteta odbrane brigadni general Boban Đorović i načelnik Uprave za odnose sa javnošću brigadni general Mihailo Zogović.

Saradnja Ministarstva odbrane i Instituta za noviju istoriju Srbije