Foto: srbija.gov.rs

Spojeni koloseci na deonici brze pruge Novi Sad–Subotica

Vesti Autor: B.O. | 06:26 Petak, 26 04 2024 Foto: srbija.gov.rs

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević  prisustvovao je ceremoniji spajanja koloseka na deonici Novi Sad–Subotica u Bačkoj Topoli, poručivši da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta.

Današnjoj ceremoniji prisustvovali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Ming, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, predsednik opštine Bačka Topola Adrian Satmari, menadžerka Grada Subotice Zagorka Panić i predstavnici kineske ambasade i kompanije China State Railway Group CO.

Vučević je istakao da je današnje spajanje novog koloseka na deonici Novi Sad–Subotica dokaz čeličnog prijateljstva između NR Kine i Srbije.

Ovo je nešto što u praksi pokazuje šta znači dogovor rukovodstva dveju država, šta znači volja da se oni možda i najdalji snovi, gotovo neostvarivi, dosanjaju i ostvare, rekao je on i dodao da je ponosan na Srbiju koja ima snage da zajedno sa kineskim partnerima na ovom projektu svaki dan angažuje preko 2.000 ljudi.

Prema njegovim rečima ovakav projekat je skok u budućnost.

To je modernizacija Srbije, bez odricanja od naše tradicije i istorije, našeg nacionalnog, kulturnog identiteta. Samo sa spajanjem tradicionalnih vrednosti i u procesu modernizacije Srbija može da uspe, poručio je Vučević.

On je ukazao na to da se povezujemo sa našim iskrenim prijateljima iz Mađarske koja hrabro zastupa i brani srpske interese na putu evropskih integracija, ali i međunarodni javni poredak i mirnu koegzistenciju svih država i veru u suverenitet jednakih.

Vesić je najavio da će ova pruga biti završena godinu dana pre roka i da njena izgradnja znači da će naša zemlja biti bolje saobraćajno povezana i postati kičma na Koridoru deset koji postaje koridor na kome će se voziti brzi vozovi.

Kada bude završena brza pruga do Budimpešte i kada do kraja godine počnemo da radimo novih 230 kilometara brze pruge od Beograda do Niša, krenućemo da razvijamo brzu prugu prema Skoplju, a zatim Solunu, pa ćemo u narednim godinama imati više od 1.500 kilometara brze pruge između Atine i Budimpešte. To će obezbediti budućnost za Zapadni Balkan i Srbiju staviti na centralno mesto razvoja – naglasio je Vesić.

Li Ming je iskazao zahvalnost Vladi Srbije na velikoj brizi i datoj podršci izgradnji pruge Beograd-Budimpešta dodajući da, pod strateškim vođstvom šefova dveju država, bilateralni odnosi Kine i Srbije nastavljaju da se produbljuju, a da je ekonomska i trgovinska saradnja snažna.

Pruga za velike brzine od Beograda do Budimpešte predstavlja jedan od najvažnijih projekata u našoj zemlji. Srpska deonica pruge duga je 183,1 km i na njoj je izgrađeno 58 novih mostova, 45 propusta, a rekonstruisan je jedan vijadukt.

Pruga će biti elektrificirana i opremljena savremenim signalno-sigurnosnim uređajima. Očekuje se da će se, kada radovi na mađarskoj strani budu završeni, od Beograda do Budimpešte vozom stizati za manje od tri sata.