Foto: srbija.gov.rs

Srbi bojkotovali referendum o smeni gradonačelnika na severu KiM

Vesti Autor: M.S. | 08:53 Ponedeljak, 22 04 2024 Foto: srbija.gov.rs

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković saopštio je da su Srbi na Kosovu i Metohiji juče još jednom jasno poručili da ne žele da učestvuju u teatru apsurda koji režira Aljbin Kurti.

Petković je, povodom referenduma o smeni gradonačelnika albanske nacionalnosti u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, koji su organizovale vlasti u Prištini, rekao da bi učestvovanje Srba u jučerašnjoj farsi bilo negacija zdravog razuma, jer je Priština našem narodu odavno uskratila svaku mogućnost da se demokratskim metodama borbe izbori za svoj položaj i opstanak.

Ako su u Prištini zaista očekivali da će, posle svega što je Kurtijev režim učinio, srpski narod učestvovati u jednom besmislenom velikoalbanskom igrokazu, onda su još jednom pokazali da ne razumeju srpski narod i njegovu rešenost da se nepokolebljivo bori za svoje nacionalne interese, ukazao je on.

Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić apelovali su svojevremeno na srpski narod u pokrajini da učestvuje u peticiji za smenu gradonačelnika na severu pokrajine i da koriste dostupne institucionalne metode demokratske borbe, međutim, kako je naglasio, strpljenje srpskog naroda ima granica, koje su odavno pređene.

Direktor Kancelarije je još jednom pozvao velikoalbanske ideologe u Prištini da napuste svoj agresivni i rigidni politički kurs i da kroz dijalog, a to znači pre svega implementaciju obaveza koje se tiču Zajednice srpskih opština, daju šansu miru i stabilizaciji regiona.